ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://zasobynauki.pl/zasoby/29271Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/29271Metadane zasobu
Tytuł |
Szarańcza pustynna/wartość odżywcza, białko |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Anna Żołnierczyk, Sylwia Marczak, Adrian Kulik
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
Szarańcza pustynna (Schistocerca gregaria) jeden z gatunków owadów prostoskrzydłych z rodziny szarańczowatych (Acrididae). Przydatność pokarmowa owadów jadalnych jest różna w zależności od gatunku, metody hodowli i karmienia. Nawet w obrębie tego samego gatunku owadów skład związków odżywczych zmienia się w zależności od stadium rozwoju owada. Z żywieniowego punktu widzenia, oprócz wartości energetycznej, najważniejszym aspektem jest zawartość białka w diecie. Białko powinno być podstawą naszej diety, ponieważ jest budulcem wszystkich komórek i bierze udział w ważnych procesach życiowych. Biorąc pod uwagę średnią zawartość białka w jadalnych owadach wynosi ona 42% dla chrząszczy i 63% dla świerszczy, koników polnych i szarańczy. Zawartość białka zależy również od karmy. Na przykład hodowane koniki polne karmione otrębami mają niemal dwukrotnie większą zawartość białka niż karmione kukurydzą. Zawartość białka w owadach zależy również od stadium rozwojowego: u form dorosłych (imago) zazwyczaj zawartość białka jest wyższa niż w formach larwalnych. Jednak to nie ilość białka, ale jakość - skład aminokwasowy - decyduje o tym, czy racja żywnościowa będzie pełnowartościowa. Standardowe białko to takie, które zawiera wszystkie aminokwasy w ilości i proporcjach odpowiadających potrzebom ludzi. Szczególnie ważna jest zawartość niezbędnych aminokwasów - egzogennych. Kluczowym źródłem białek w diecie człowieka są często białka zbożowe, które są ubogie w lizynę, tryptofan i treoninę. Owady oferują kompletne białko zwierzęce, które obejmuje wszystkie 8 niezbędnych aminokwasów (fenyloalaninę, izoleucynę, leucynę, lizynę, metioninę, treoninę, tryptofan i walinę). Ze względu na rosnące koszty białka zwierzęcego, wzrost populacji i rosnące zapotrzebowanie na żywność bogatą w białko w krajach rozwiniętych i słabiej rozwiniętych, potrzebne są alternatywne źródła żywności bogatej w białko. W związku z tym spożycie owadów może zastąpić konwencjonalne źródło białka w przyszłości. (Polski) Uwagi: 26. Kolekcje preparatów tkanek kostnych |
Słowa kluczowe | "szarańcza pustynna"@pl, "Schistocerca gregaria"@pl, "jadalne owady"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
zdjęcie Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Miejsce powstania: Wrocław
Czas powstania: 2018 Model skanera lub aparatu fotograficznego: NIKON D810 |
Linki zewnętrzne |
|
Licencja | CC BY-ND-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Anna Żołnierczyk Data udostępnienia: 16-03-2019 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Podobne zasoby
Perkoz rdzawoszyi - fotografia obrotowa eksponatu taksydermicznego
Sylwia Marczak, 3D, foto360, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / zootechnika (2011)
17. Jajo kurze - wadliwe - 360
Sylwia Marczak, 3D, foto360, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
SKN Entomologów "Skorek" - XVII Dzień Aktywności Studenckiej 2018 r.
Sylwia Marczak, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, materiały popularnonaukowe i inne (2011)
Plansza edukacyjna dot. niwelatora hydrostatycznego Freiberger Präzisionsmechanik
Sylwia Marczak, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk technicznych / geodezja i kartografia (2011)
Kultywator systemu linowego 2 - fotografia poglądowa
Sylwia Marczak, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / inżynieria rolnicza (2011)
Sprzęt pszczelarski - metalowa wkładka wylotowa
Sylwia Marczak, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / zootechnika i rybactwo (2018)