ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://zasobynauki.pl/zasoby/19226Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/19226Metadane zasobu
Tytuł |
Oferta Pracowni technologii gastronomii |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Danuta Figurska-Ciura
Współtwórcy: Arkadiusz Karol Popiel (Inna) Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
•wyznaczanie indeksów i ładunków glikemicznych produktów i potraw, •opracowywanie receptur nowych produktów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym, •modyfikacja i udoskonalanie receptur produktów i potraw tradycyjnych, •opracowywanie receptur produktów i potraw dedykowanych dla osób z alergiami lub nietolerancją wybranych składników pożywienia, •próby wytwarzania nowych produktów i potraw z zastosowaniem niekonwencjonalnych składników takich jak np.: wysłodki buraczane, wycierka ziemniaczana, wytłoki jabłkowe, i inne, •w pracowni powstają i są doskonalone potrawy mające zastosowanie w kuchni dietetycznej, •pracownicy Katedry Żywienia Człowieka prowadzą również prace z zakresu oceny wpływu różnych metod obróbki kulinarnej na jakość i wydajność potraw oraz z zakresu stosowania różnych technik kulinarnych (sous vide, smażenie ciśnieniowe). •udostępnianie pomieszczeń do pokazów firmowych •warsztaty kulinarne dostosowane do indywidualnych potrzeb grupy •przygotowywanie i przeprowadzanie szkoleń z zakresu żywienia •przeprowadzanie prób wstępnych / pilotażowych w skali laboratoryjnej (Polski) |
Słowa kluczowe | "HoReCa"@pl, "racjonalne żywienie"@pl, "Gastronomia"@pl, "warsztaty kulinarne"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
oferta badawcza Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Adres www laboratorium/pracowni: https://ptg-azon.e-science.pl/home/
Lokalizacja: UPWr |
Licencja | CC BY-SA-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Arkadiusz Popiel Data udostępnienia: 10-12-2018 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Kolekcja e-Laboratoria UPWr |
Podobne zasoby
Wysokiej klasy wielofunkcyjne piece konwekcyjno-parowe
Danuta Figurska-Ciura, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Pracownia technologii gastronomii
Danuta Figurska-Ciura, laboratorium, pracownia badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Wyposażenie dodatkowe
Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Ludzie Wrocławia - rozmowa z propagatorką zdrowego żywienia - Mają Żak
Ida Górska, audio, Politechnika Wrocławska, Dziedzina nauk społecznych / nauki o komunikacji społecznej i mediach (2018)
O zwyczajach bożonarodzeniowych we Francji
Alicja Meisel, audio, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk humanistycznych / kulturoznawstwo (2011)
Wysokiej klasy wielofunkcyjne piece konwekcyjno-parowe
Danuta Figurska-Ciura, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)