ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://zasobynauki.pl/zasoby/19226

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/19226

Typ zasobu: oferta badawcza

Oferta Pracowni technologii gastronomii

Metadane zasobu

Tytuł Oferta Pracowni technologii gastronomii
Osoby Autorzy: Danuta Figurska-Ciura
Współtwórcy: Arkadiusz Karol Popiel (Inna)
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis •wyznaczanie indeksów i ładunków glikemicznych produktów i potraw,
•opracowywanie receptur nowych produktów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym,
•modyfikacja i udoskonalanie receptur produktów i potraw tradycyjnych,
•opracowywanie receptur produktów i potraw dedykowanych dla osób z alergiami lub nietolerancją wybranych składników pożywienia,
•próby wytwarzania nowych produktów i potraw z zastosowaniem niekonwencjonalnych składników takich jak np.: wysłodki buraczane, wycierka ziemniaczana, wytłoki jabłkowe, i inne,
•w pracowni powstają i są doskonalone potrawy mające zastosowanie w kuchni dietetycznej,
•pracownicy Katedry Żywienia Człowieka prowadzą również prace z zakresu oceny wpływu różnych metod obróbki kulinarnej na jakość i wydajność potraw oraz z zakresu stosowania różnych technik kulinarnych (sous vide, smażenie ciśnieniowe).
•udostępnianie pomieszczeń do pokazów firmowych
•warsztaty kulinarne dostosowane do indywidualnych potrzeb grupy
•przygotowywanie i przeprowadzanie szkoleń z zakresu żywienia
•przeprowadzanie prób wstępnych / pilotażowych w skali laboratoryjnej (Polski)
Słowa kluczowe "HoReCa"@pl, "racjonalne żywienie"@pl, "Gastronomia"@pl, "warsztaty kulinarne"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: oferta badawcza
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Adres www laboratorium/pracowni: https://ptg-azon.e-science.pl/home/
Lokalizacja: UPWr
Licencja CC BY-SA-NC 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Arkadiusz Popiel
Data udostępnienia: 10-12-2018
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Kolekcja e-Laboratoria UPWr

Cytowanie

Skopiowano

Danuta Figurska-Ciura. Oferta Pracowni technologii gastronomii. [oferta badawcza] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Wysokiej klasy wielofunkcyjne piece konwekcyjno-parowe

Danuta Figurska-Ciura, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Pracownia technologii gastronomii

Danuta Figurska-Ciura, laboratorium, pracownia badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Wyposażenie dodatkowe

Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Ludzie Wrocławia - rozmowa z propagatorką zdrowego żywienia - Mają Żak

Ida Górska, audio, Politechnika Wrocławska, Dziedzina nauk społecznych / nauki o komunikacji społecznej i mediach (2018)

O zwyczajach bożonarodzeniowych we Francji

Alicja Meisel, audio, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk humanistycznych / kulturoznawstwo (2011)

Wysokiej klasy wielofunkcyjne piece konwekcyjno-parowe

Danuta Figurska-Ciura, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Zobacz więcej