ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://zasobynauki.pl/zasoby/22829Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/22829Metadane zasobu
Tytuł |
Związki aktywne owoców derenia (Cornus mas L.) |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Alicja Kucharska
Współtwórcy: Ewelina Dziuba (Redaktor) Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
W Polsce do II wojny światowej dereń jadalny był dobrze znanym krzewem sadzonym na przedmieściach miast, w parkach, przy dworach. Z jego owoców, ale także z pestek, liści i drewna czerpano wiele korzyści. Lata czterdzieste i późniejsze XX w., to czas zapomnienia o dereniu, natomiast pierwsze lata XXI w., to renesans tego atrakcyjnego, tak pod względem składu chemicznego, jak i możliwości przetwarzania, surowca. Obecnie wzrasta zainteresowanie dereniem zarówno wśród naukowców (technologów, lekarzy), jak i sadowników, przetwórców, handlowców i konsumentów. Jednakże, aby konsumenci i handlowcy byli usatysfakcjonowani, powinno się prowadzić obszerne i szczegółowe badania różnych właściwości derenia w celu zachęcenia sadowników do uprawy atrakcyjnych odmian oraz przetwórców do wytwarzania produktów dereniowych o wysokich walorach prozdrowotnych. Takie produkty można by zaklasyfikować do żywności funkcjonalnej. Z tego powodu identyfikacja, porównanie cech i ocena związków biologicznie aktywnych zawartych w owocach derenia (Cornus mas L.) dziesięciu odmian bolestraszyckich oraz analiza przemian związków aktywnych w produktach dereniowych, takich jak dżemy i nalewki podczas ich produkcji i przechowywania, były celem podjętych badań. Badania zawarte w pracy realizowano w dwóch etapach. Po pierwsze, przeprowadzono identyfikację i ocenę zawartości związków aktywnych, a także ocenę aktywności przeciwutleniającej owoców derenia właściwego odmian bolestraszyckich (aspekt poznawczy). Po drugie, oceniono i wskazano możliwości wykorzystania owoców derenia do produkcji atrakcyjnych i cennych pod względem zawartości związków aktywnych produktów, takich jak dżemy i nalewki dereniowe (aspekt aplikacyjny). (Polski) Uwagi: Monografia zawiera streszczenie w j. angielskim. 7. Książki i czasopisma Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego |
Słowa kluczowe | "Irydoidy"@pl, "Cornus mas L."@pl, "kwas loganowy"@pl, "kornuzyd"@pl, "dżemy"@pl, "nalewki"@pl, "ESI-MS/MS"@pl, "HPLC"@pl, "związki fenolowe"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
książka Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / ogrodnictwo (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Czas wydania: 2012 Liczba stron: 139 Nazwa serii: Monografie Numeracja: CXLVIII ISBN: 978-83-7717-096-0 Język zasobu: Polski Identyfikatory: OAI: 18811 |
Linki zewnętrzne | |
Licencja | CC BY-ND-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Magdalena Kozińska Data udostępnienia: 29-11-2018 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Podobne zasoby
Dereń jadalny, owoc
Anna Popów-Nowicka, kolekcja dendrologiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk biologicznych / biologia (2011)
Dereń rozłogowy 'White Gold' - dereniowate
Przemysław Bąbelewski, kolekcja dendrologiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / rolnictwo i ogrodnictwo (2018)
Związki fenolowe w nalewkach z wybranych owoców
Anna Sokół-Łętowska, książka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Chromatograf cieczowy model Thermo UltiMate 3000 UHPLC
Antoni Szumny, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Rozdział i identyfikacja związków z różnych matryc
Łukasz Bobak, oferta badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Pomiar stężeń anionów w wodach i ściekach
Bogna Kosyk, oferta badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / ochrona i kształtowanie środowiska (2011)