ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://zasobynauki.pl/zasoby/22865

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/22865

Typ zasobu: książka

Związki fenolowe w nalewkach z wybranych owoców

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Związki fenolowe w nalewkach z wybranych owoców
Osoby Autorzy: Anna Sokół-Łętowska
Współtwórcy: Ewelina Dziuba (Redaktor)
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Celem pracy była identyfikacja, analiza ilościowa i określenie stabilności związków fenolowych, a także zbadanie aktywności przeciwutleniającej nalewek owocowych otrzymanych z owoców czarnej porzeczki (Ribes nigrum L.), tarniny (Prunus spinosa L.), berberysu (Berberis vulgaris L.) i mahonii (Mahonia aquifolia (Pursch.) Nutt) oraz udoskonalenie technologii ich przygotowania.
W badaniach wykazano, że wybrane surowce są zasobne w polifenole, a zwłaszcza w pochodne kwasu kawoilochinowego, które stanowiły ponad 70% związków fenolowych zawartych w surowcach i charakteryzowały się dużą stabilnością w czasie przechowywania gotowych produktów.
W ekstraktach i nalewkach z owoców mahonii zidentyfikowano po raz pierwszy pochodne kwasów protokatechowego, p-kumarowego i kawowego, galaktozyd i glukozyd kwercetyny oraz ramnozydy kwercetyny i izoramnetyny. W owocach i nalewkach z berberysu, także po raz pierwszy, zidentyfikowano estry heksozowe następujących kwasów: 5’ hydroksyferulowego, sinapowego, i kawowego oraz związki z grupy flawonoli – glukozyd eriodiktiolu, ramnozydy i rutynozydy kwercetyny i kemferolu, a także ramnozo-glukozyd izoramnetyny. Ekstrakt z owoców berberysu zawierał również ester metylo-chinowy kwasu kawowego. W owocach i nalewkach z tarniny zidentyfikowano (po raz pierwszy) heksozydy i pentozydy oraz acetyloheksozyd kwercetyny. Badania nad identyfikacją tych aktywnych biologicznie związków przeprowadzono metodami chromatograficznymi i spektroskopii mas ESI-MS/MS. Wykazano w badaniach, że moc etanolu użytego do ekstrakcji owoców porzeczki i mahonii istotnie oddziaływała na jakość produktu, a mianowicie wraz ze wzrostem stężenia etanolu polepszała się skuteczność ekstrakcji polifenoli z owoców, natomiast równocześnie następowało pogorszenie smaku nalewek. Wykazano, że czas maceracji owoców w roztworze powinien wynosić co najmniej 28 dni. W procesie, który łącznie trwał dłużej aniżeli 8 tygodni, następowała częściowa degradacja związków fenolowych, a otrzymane produkty charakteryzowały się gorszą barwą.
W przeprowadzonych doświadczeniach udowodniono, że zastosowanie niewielkich modyfikacji w technologii otrzymywania nalewek, polegających na kolejności dodawania alkoholu i cukru, w istotny sposób może zmieniać jakość gotowego produktu. Najmniej korzystnym wariantem był ten, w którym w pierwszym etapie owoce mieszano z cukrem i pozostawiano przez kilka dni. W tym czasie, wskutek działania enzymów własnych surowca, następowała znaczna degradacja polifenoli, co bezpośrednio przekładało się na jakość nalewek. Roztwór etanolu dodany do owoców na początku procesu prawdopodobnie powodował inaktywację enzymów i polepszał ekstrakcję. Stwierdzono, że cukier najlepiej jest dodawać po przeprowadzeniu wstępnej, trwającej przez około 4 tygodni, ekstrakcji alkoholem.
Mahonia i berberys to rośliny, których liście i korzenie zawierają alkaloid berberynę i jej pochodne, mogące kumulować się w organizmie. Wykazano, że owoce nie zawierają tych związków, nie oznaczono ich również w nalewkach z owoców mahonii i berberysu. W owocach mahonii i tarniny oznaczono natomiast obecność glikozydu cyjanogennego – amigdaliny.
Badane w niniejszej pracy nalewki nie zawierały jednak tego związku. Wysoka kwasowość owoców sprzyjała rozkładowi cyjanogenów. Podczas trwającej kilka tygodni ekstrakcji owoców wydzielony z amigdaliny kwas cyjanowodorowy, jako związek lotny, prawdopodobnie uwolnił się do otoczenia. W trakcie długotrwałego przechowywania nalewek wytwarzał się hydroksymetylofurfural. Znaczące jego stężenia zawierały nalewki przechowywane 60 miesięcy (od 2 mg w 100 cm3 w nalewkach z tarniny do prawie 16 mg w 100 cm3 w nalewkach z berberysu).
Przedstawione wyniki doświadczeń potwierdziły tezę, że wybrane do badań owoce są zasobne w związki fenolowe i mogą stanowić cenny surowiec do wytwarzania nalewek o wysokim potencjale przeciwutleniającym, który utrzymuje się również podczas długiego przechowywania produktu. W wyniku przeprowadzonych doświadczeń zaproponowano metodę wytwarzania nalewek, sprzyjającą ekstrakcji z owoców aktywnych związków, co pozwala na otrzymanie atrakcyjnych produktów. (Polski)
Uwagi: Monografia zawiera streszczenie w j. angielskim.
7. Książki i czasopisma Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego
Słowa kluczowe "berberys (Berberis vulgaris L)"@pl, "czarna porzeczka (Ribes nigrum L.)"@pl, "mahonia (Mahonia aquifolium (Pursh) Nutt)"@pl, "tarnina (Prunus spinosa L.)"@pl, "zawartość fenoli"@pl, "nalewki"@pl, "ESI-MS/MS"@pl, "HPLC"@pl, "związki fenolowe"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: książka
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
Czas wydania: 2013
Liczba stron: 112
Nazwa serii: Monografie
Numeracja: CLXI
ISBN: 978–83–7717–133–2
Język zasobu: Polski
Identyfikatory: OAI: 23679
Linki zewnętrzne
Licencja CC BY-ND-NC 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Magdalena Kozińska
Data udostępnienia: 29-11-2018
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Anna Sokół-Łętowska. Związki fenolowe w nalewkach z wybranych owoców. [książka] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Chromatograf cieczowy model Thermo UltiMate 3000 UHPLC

Antoni Szumny, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Rozdział i identyfikacja związków z różnych matryc

Łukasz Bobak, oferta badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Pomiar stężeń anionów w wodach i ściekach

Bogna Kosyk, oferta badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / ochrona i kształtowanie środowiska (2011)

Chromatograf cieczowy model Waters Alliance 2695

Antoni Szumny, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Chromatograf cieczowy HPLC z detektorem RI

Anna Sokół-Łętowska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Zobacz więcej