ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://zasobynauki.pl/zasoby/43125Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/43125Metadane zasobu
Tytuł |
00 - Analiza statystyczna 4 grup surowca jajczarskiego: dane wejściowe i ogólne wyniki |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Maciej Oziembłowski
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
Przeprowadzono analizę statystyczną dotyczącą 4 grup surowca jajczarskiego: 1) świeże jaja z chowu tzw. gospodarczego (kupione u rolnika nieopodal Wrocławia), 2) stare jaja z chowu tzw. gospodarczego (przechowywane przez ok. 20 dni w temperaturze pokojowej), 3) świeże jaja z chowu klatkowego (zakupione w sieci handlu detalicznego), 4) stare jaja z chowu klatkowego (przechowywane przez ok. 24 dni od dnia zakupu w temperaturze pokojowej). Pliki w formacie *.xls oraz *.csv zawierają: - dane wejściowe analizowanych wyróżników jakościowych surowca jajczarskiego, - korelacje pomiędzy badanymi wyróżnikami (również dodatkowo umieszczono pliki *.bmp z programu Statistica 12.5), - tabelę z analizą wariancji, - statystyki opisowe wszystkich analizowanych wyróżników. Każda grupa badawcza początkowo składała się z 10 obiektów (jaj). W związku z tym, że w poszczególnych przypadkach nie zawsze możliwa była analiza wszystkich wyróżników to do końcowej analizy statystycznej ostatecznie pobrano dane z następującej ilości obiektów: 1) świeże jaja z chowu tzw. gospodarczego: 10 obiektów, 2) stare jaja z chowu tzw. gospodarczego: 7 obiektów, 3) świeże jaja z chowu klatkowego: 8 obiektów, 4) stare jaja z chowu klatkowego: 9 obiektów, Razem: 34 obiekty z 40 początkowych. Pliki graficzne dotyczące wartości liczbowych poszczególnych wyróżników ukazujące średnie wszystkich grup badawczych oraz grupy jednorodne przedstawione zostały w kolejnych rekordach (tj. od 01 do 08). (Polski) Uwagi: 41. Kolekcja surowców jajczarskich |
Słowa kluczowe | "jajo"@pl, "statystyka"@pl, "jakość jaj kurzych"@pl, "Białko jaja"@pl, "żółtko jaja"@pl, "Skorupa jaja"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
inny dokument Dyscyplina naukowa: Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Czas powstania:
2019
Język zasobu: Polski |
Linki zewnętrzne | |
Licencja | CC BY-SA 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Maciej Oziembłowski Data udostępnienia: 05-08-2019 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Cytowanie
Maciej Oziembłowski. 00 - Analiza statystyczna 4 grup surowca jajczarskiego: dane wejściowe i ogólne wyniki. [inny dokument] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.
Podobne zasoby
GospSt09 - Jajo kurze, gospodarcze, stare - próba 9
Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
KlatSt05 - Jajo kurze, klatkowe, stare - próba 5
Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
17. Jajo kurze - wadliwe - owoskop
Maciej Oziembłowski, Małgorzata Korzeniowska, Tadeusz Trziszka, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
KlatSt02 - Jajo kurze, klatkowe, stare - próba 2
Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
KlatSw08 - Jajo kurze, klatkowe, świeże - próba 8
Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
GospSw02 - Jajo kurze, gospodarcze, świeże - próba 2
Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)