ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://zasobynauki.pl/zasoby/44719Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/44719Metadane zasobu
Tytuł |
07 - Analiza statystyczna 4 grup surowca jajczarskiego: udział procentowy żółtka, białka, skorupy |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Maciej Oziembłowski
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
Analizowane wyróżniki: udział procentowy żółtka, białka, skorupy w stosunku do masy jaja. Przeprowadzono analizę statystyczną dotyczącą 4 grup surowca jajczarskiego: 1) świeże jaja z chowu tzw. gospodarczego (kupione u rolnika nieopodal Wrocławia), 2) stare jaja z chowu tzw. gospodarczego (przechowywane przez ok. 20 dni w temperaturze pokojowej), 3) świeże jaja z chowu klatkowego (zakupione w sieci handlu detalicznego), 4) stare jaja z chowu klatkowego (przechowywane przez ok. 24 dni od dnia zakupu w temperaturze pokojowej). Pliki w formacie *.bmp przedstawiają średnie wartości analizowanych wyróżników oraz grupy jednorodne zarówno w postaci graficznej (wykres) jak i numerycznej (print screen wykonany podczas testu Duncan'a). Na wykresach przy średnich podane są litery. Te same litery przy poszczególnych średnich oznaczają brak statystycznych różnic pomiędzy nimi (przy p mniejszym niż 0,05). Różnice statystycznie istotne pomiędzy średnimi mają miejsce wtedy gdy występują różne litery. Na przykład pomiędzy średnimi z literami "a" oraz "ab" nie ma statystycznych różnic, ale pomiędzy "a" oraz "b" - już tak. Każda grupa badawcza początkowo składała się z 10 obiektów (jaj). W związku z tym, że w poszczególnych przypadkach nie zawsze możliwa była analiza wszystkich wyróżników to do końcowej analizy statystycznej ostatecznie pobrano dane z następującej ilości obiektów: 1) świeże jaja z chowu tzw. gospodarczego: 10 obiektów, 2) stare jaja z chowu tzw. gospodarczego: 7 obiektów, 3) świeże jaja z chowu klatkowego: 8 obiektów, 4) stare jaja z chowu klatkowego: 9 obiektów, Razem: 34 obiekty z 40 początkowych. Pliki graficzne dotyczące innych wyróżników przedstawione zostały w pozostałych rekordach (tj. od 01 do 08). Dane wejściowe oraz wyniki (korelacje, analiza wariancji, statystyki opisowe) w postaci plików *.xls oraz *.csv znajdują się w rekordzie 00. Zdjęcia obiektów z zewnątrz oraz po rozbiciu znajdują się w pozostałych 40 rekordach (4 grupy po 10 obiektów) w ramach zdeponowanej "kolekcji jajczarskiej". (Polski) Uwagi: 41. Kolekcja surowców jajczarskich |
Słowa kluczowe | "jajo"@pl, "statystyka"@pl, "jakość jaj kurzych"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
inny dokument Dyscyplina naukowa: Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Czas powstania:
2019
Język zasobu: Polski |
Linki zewnętrzne | |
Licencja | CC BY-SA 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Maciej Oziembłowski Data udostępnienia: 05-08-2019 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Cytowanie
Maciej Oziembłowski. 07 - Analiza statystyczna 4 grup surowca jajczarskiego: udział procentowy żółtka, białka, skorupy. [inny dokument] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.
Podobne zasoby
GospSt09 - Jajo kurze, gospodarcze, stare - próba 9
Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
KlatSt05 - Jajo kurze, klatkowe, stare - próba 5
Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
KlatSw01 - Jajo kurze, klatkowe, świeże - próba 1
Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
17. Jajo kurze - wadliwe - owoskop
Maciej Oziembłowski, Małgorzata Korzeniowska, Tadeusz Trziszka, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
KlatSt02 - Jajo kurze, klatkowe, stare - próba 2
Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
GospSw02 - Jajo kurze, gospodarcze, świeże - próba 2
Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)