Aktualności

Cukier pod mikroskopem – UPWr przygotowuje wysokiej jakości zdjęcia mikroskopowe

Uniwersytet Przyrodniczy przygotowuje serię zdjęć mikroskopowych do zdeponowania na platformie AZON. Powstają niezwykle barwne i interesujące obrazy cukru, kwasu cytrynowego i fragmentów roślin i glonów.

Uniwersytet Przyrodniczy przygotowuje serię zdjęć mikroskopowych do zdeponowania na platformie AZON. Powstają niezwykle barwne i interesujące obrazy cukru, kwasu cytrynowego i fragmentów roślin i glonów.


Jak podkreślają twórcy fotografii, często w Internecie można znaleźć ciekawe zdjęcia, jednak nie są one precyzyjnie opisywane, przez co niewielka jest ich wartość badawcza. AZON dostarcza szerokiego spektrum danych. Same obiekty ponadto fotografowane są dziesiątki razy z różną głębią ostrości, a następnie składane w jedno zdjęcie, dla uzyskanie najwyższej jakości i ostrości fotografii.


Więcej o pracach przy digitalizacji zasobów oraz pierwsze zdjęcia obiektów w artykule na stronie internetowej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu - https://upwr.edu.pl/aktualnosci/azon-20-upwr-udostepnia-10-tys-dokumentow-o-wartosci-naukowej-3492.html

Galeria