ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://zasobynauki.pl/zasoby/41973Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/41973Metadane zasobu
Tytuł |
Oznaczanie witaminy A w produktach spożywczych. Laboratorium |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Jadwiga Sołoducho, Joanna Cabaj, Sylwia Baluta
Partner: Politechnika Wrocławska |
Opis |
W materiale opisane jest ćwiczenie oznaczania witaminy A w produktach spożywczych i farmaceutycznych metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej. Witamina A to potoczna nazwa kilku związków organicznych z grupy retinoidów. Nazywana jest również retinolem, β-karotenem, akseroftolem. W roślinach związek ten gromadzi się i występuje pod postacią karotenoidów. W organizmie witamina A magazynowana jest jako retinol w wątrobie i tkance tłuszczowej. W organizmie syntezowana jest z β-karotenu. Witamina A to niezwykle ważna witamina, która ma istotne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu. Posiada duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu. Ponadto działa przeciwnowotworowo, chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami, wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega zakażeniom, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, a także wpływa na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych. To jeden z najważniejszych związków, który buduje odporność organizmu. (Polski) |
Słowa kluczowe | "Witamina A"@pl, "Witaminy"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
materiał dydaktyczny Dyscyplina naukowa: Dziedzina nauk ścisłych i przyrodniczych / nauki chemiczne (2018) Grupa docelowa: studenci, ogół społeczeństwa, naukowcy, nauczyciele Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Miejsce powstania: Wrocław
Czas powstania: 2019 Liczba stron: 9 Język zasobu: Polski |
Licencja | CC BY-SA 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Jadwiga Soloducho Data udostępnienia: 16-05-2019 |
Kolekcje | Kolekcja Politechniki Wrocławskiej, Kolekcja e-Learning PWr |
Cytowanie
Jadwiga Sołoducho, Joanna Cabaj, Sylwia Baluta. Oznaczanie witaminy A w produktach spożywczych. Laboratorium. [materiał dydaktyczny] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.
Podobne zasoby
Medicinal Natural Products – laboratory. Aromatherapy - Coumarins - research study of vanilla
Jadwiga Sołoducho, Joanna Cabaj, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Zagadnienie żywienia armji w świetle nauki o witaminach
Gustaw Szulc, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu / nauki medyczne (2018)
Medicinal Natural Products – laboratory - Alkaloids, piperidine derivatives - isolation of piperine from black pepper
Joanna Cabaj, Jadwiga Sołoducho, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Differential-pulse voltammetry
Joanna Cabaj, Jadwiga Sołoducho, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk chemicznych (2011)
Aromatheraphy - eugenol - essence of cloves
Joanna Cabaj, Jadwiga Sołoducho, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Neurotransmitters detection using a fluorescence-based sensor with graphene quantum dots
Sylwia Baluta, Joanna Cabaj, Karol Malecha, artykuł, rozdział, Politechnika Wrocławska, Dziedzina nauk ścisłych i przyrodniczych / nauki fizyczne (2018)