ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://zasobynauki.pl/zasoby/22845

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/22845

Typ zasobu: książka

Jakość i prozdrowotne cechy żywności

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Jakość i prozdrowotne cechy żywności
Osoby Autorzy: Renata Bączek-Kwinta, Marta Białkowska, Józef Błażewicz, Zbigniew Borejszo, Krzysztof Bryl, Marta Ciecierska, Tomasz Czernecki, Barbara Felkner, Stanisław Kalisz, Anna Malwina Kamelska, Alicja Kawka, Jacek Kijowski, Małgorzata Kobus, Joanna Kolniak, Michalina Kotlarska, Marika M. Kowalska, Katarzyna Kozłowska, Anna Matuszewska, Krystian Marszałek, Marek Liszewski, Żaneta Michalec, Jan Michniewicz, Marta Mitek, Maciej Nastaj, Mieczysław Obiedziński, Jan Oszmiański, Renata Pietrzak-Fiećko, Ilona Rogozińska, Millena Ruszkowska, Stefan S. Smoczyński, Bartosz Sołowiej, Joanna Stadnik, Dominik Szwajgier, Łukasz Szwed, Anna Tarczyńska, Mirosława Teleszko, Dorota Wichrowska, Agnieszka Zembold-Guła, Angelika Ziółkowska
Współtwórcy: Maria Wojtatowicz (Redaktor), Joanna Kawa-Rygielska (Redaktor)
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Celem badań było porównanie właściwości przeciwutleniających wodnych oraz etanolowych ekstraktów kiełków: fasoli Mung (Vigna radiata) i brokułu włoskiego (Brassica oleracea var. botrytis italica), pochodzących z zakupu i produkcji domowej. Do badań włączone zostały części róży brokułu z podziałem na łodyżki i nierozwinięte pąki kwiatowe (różyczki); świeże i mrożone. Aktywność przeciwrodnikowa (FRSA) i redukcyjna (FRAP) była zróżnicowana w zależności od gatunku rośliny i sposobu pozyskania kiełków. Kiełki brokułu miały wyższe wartości FRSA i FRAP niż fasola Mung. Z kolei kiełki fasoli Mung pozyskane z uprawy domowej dawały wyższe (o 20–60%) wartości niż kiełki zakupione, niezależnie od sposobu ekstrakcji (woda czy etanol). W przypadku kiełków brokułu nie odnotowano natomiast różnic wynikających ze sposobu pozyskania. Porównując wartości FRSA i FRAP uzyskane na kiełkach brokułu i częściach róży tego warzywa, stwierdzono przewagę wszystkich grup kiełków. Wpływ zastosowanej metody zaobserwowano u różyczek świeżego brokułu, które miały wartości FRSA na poziomie takim jak kiełki, jednak metoda FRAP wykazała niską aktywność tych części warzywa, przy dużym odchyleniu standardowym.
Uprawa domowa pozwala zatem na pozyskanie kiełków fasoli Mung o wyższej aktywności przeciwutleniającej niż mają kiełki zakupione. Aktywność kiełków brokułu jest jednak zawsze wyższa od aktywności fasoli Mung, a sposób pozyskania nie ma na nią wpływu. Metoda FRSA pozwala na ujawnienie aktywności przeciwutleniającej części róży brokułu lepiej niż metoda FRAP. (Polski)
Uwagi: Monografia zawiera streszczenie w j. angielskim.
7. Książki i czasopisma Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego
Słowa kluczowe "Metoda analityczna"@pl, "jakość pomiarów"@pl, "walidacja"@pl, "żywność"@pl, "kontrola jakości"@pl, "surowce"@pl, "przemysł rolno-spożywczy"@pl, "aspekt zdrowotny"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: książka
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / biotechnologia (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
Czas wydania: 2010
Liczba stron: 204
Nazwa serii: Monografie
Numeracja: CXV
ISBN: 978–83–7717–038–0
Język zasobu: Polski
Identyfikatory: OAI: 19255
Linki zewnętrzne
Licencja CC BY-ND-NC 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Magdalena Kozińska
Data udostępnienia: 29-11-2018
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Renata Bączek-Kwinta, Marta Białkowska, Józef Błażewicz, Zbigniew Borejszo, Krzysztof Bryl, Marta Ciecierska, Tomasz Czernecki, Barbara Felkner, Stanisław Kalisz, Anna Malwina Kamelska, Alicja Kawka, Jacek Kijowski, Małgorzata Kobus, Joanna Kolniak, Michalina Kotlarska, Marika M. Kowalska, Katarzyna Kozłowska, Anna Matuszewska, Krystian Marszałek, Marek Liszewski, Żaneta Michalec, Jan Michniewicz, Marta Mitek, Maciej Nastaj, Mieczysław Obiedziński, Jan Oszmiański, Renata Pietrzak-Fiećko, Ilona Rogozińska, Millena Ruszkowska, Stefan S. Smoczyński, Bartosz Sołowiej, Joanna Stadnik, Dominik Szwajgier, Łukasz Szwed, Anna Tarczyńska, Mirosława Teleszko, Dorota Wichrowska, Agnieszka Zembold-Guła, Angelika Ziółkowska. Jakość i prozdrowotne cechy żywności. [książka] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Handbuch der quantitativen chemischen Analyse in Beispielen

Alexander Classen, książka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Novel operations and materials in food processing

książka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Niewystarczalność naszego przemysłu chemiczno-farmaceutycznego. [Cz. 1]

Piotr Lenarczyk, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, dziedzina nauk farmaceutycznych (2011)

Zobacz więcej