ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://zasobynauki.pl/zasoby/19368

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/19368

Typ zasobu: laboratorium, pracownia badawcza

Laboratorium Badań Żywności (Katedra Żywienia Człowieka)

Metadane zasobu

Tytuł Laboratorium Badań Żywności (Katedra Żywienia Człowieka)
Osoby Autorzy: Marzena Styczyńska
Współtwórcy: Arkadiusz Karol Popiel (Inna)
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Personel posiada dużą wiedzę i dorobek naukowy z dziedziny oznaczania pierwiastków techniką spektrometrii atomowej, zarządzania jakością w laboratorium, walidacji metod.

Zakres działalności:

1. Badania wody, żywności, produktów rolno-spożywczych, pasz, nowo uzyskiwanych technologicznie preparatów, pasz oraz materiału biologicznego metodą AAS w zakresie:

•oznaczania zawartości/stężenia toksycznych pierwiastków śladowych: ołowiu, kadmu, arsenu;

•oznaczania zawartości pierwiastków mineralnych: sodu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, niklu, fosforu i in.

2. Badania żywności, materiału biologicznego, pasz, wody, produktów rolno-spożywczych, nowo uzyskiwanych technologicznie preparatów pod kątem zanieczyszczenia metalami ciężkimi zgodnie z aktualnymi wymaganiami prawnymi,

3. Badania żywności, materiału biologicznego, pasz, wody, produktów rolno-spożywczych, nowo uzyskiwanych technologicznie preparatów pod kątem zawartości/stężenia pierwiastków mineralnych,

4. Badania specjalistyczne w zakresie prac badawczo-naukowych na potrzeby pracowników i studentów Uczelni oraz jednostek zewnętrznych,

5. Współpracujemy z placówkami naukowo-badawczymi i innymi laboratoriami o podobnym profilu. (Polski)
Słowa kluczowe "AAS - atomowa spektrometria absorpcyjna"@pl, "Spektrometria"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: laboratorium, pracownia badawcza
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Adres www laboratorium/pracowni: https://lbsaa-azon.e-science.pl/home/
Lokalizacja: UPWr
Wąska grupa odbiorców: producenci branży spożywczej, rolnej i pokrewnych, pracownicy nauki
Licencja CC BY-SA-NC 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Arkadiusz Popiel
Data udostępnienia: 10-12-2018
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Kolekcja e-Laboratoria UPWr

Cytowanie

Skopiowano

Marzena Styczyńska. Laboratorium Badań Żywności (Katedra Żywienia Człowieka). [laboratorium, pracownia badawcza] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Analizator składu ciała ACCUNIQ BC380

Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

Analizator składu ciała BIA 101

Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Uniwersalny czytnik mikropłytkowy (czytnik ELISA)

Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Analizator rtęci

Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Piec laboratoryjny muflowy

Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Spektrofotometr Semco

Urszula Piszcz, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / agronomia (2011)

Zobacz więcej