ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://zasobynauki.pl/zasoby/19368Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/19368Metadane zasobu
Tytuł |
Laboratorium Badań Żywności (Katedra Żywienia Człowieka) |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Marzena Styczyńska
Współtwórcy: Arkadiusz Karol Popiel (Inna) Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
Personel posiada dużą wiedzę i dorobek naukowy z dziedziny oznaczania pierwiastków techniką spektrometrii atomowej, zarządzania jakością w laboratorium, walidacji metod. Zakres działalności: 1. Badania wody, żywności, produktów rolno-spożywczych, pasz, nowo uzyskiwanych technologicznie preparatów, pasz oraz materiału biologicznego metodą AAS w zakresie: •oznaczania zawartości/stężenia toksycznych pierwiastków śladowych: ołowiu, kadmu, arsenu; •oznaczania zawartości pierwiastków mineralnych: sodu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, niklu, fosforu i in. 2. Badania żywności, materiału biologicznego, pasz, wody, produktów rolno-spożywczych, nowo uzyskiwanych technologicznie preparatów pod kątem zanieczyszczenia metalami ciężkimi zgodnie z aktualnymi wymaganiami prawnymi, 3. Badania żywności, materiału biologicznego, pasz, wody, produktów rolno-spożywczych, nowo uzyskiwanych technologicznie preparatów pod kątem zawartości/stężenia pierwiastków mineralnych, 4. Badania specjalistyczne w zakresie prac badawczo-naukowych na potrzeby pracowników i studentów Uczelni oraz jednostek zewnętrznych, 5. Współpracujemy z placówkami naukowo-badawczymi i innymi laboratoriami o podobnym profilu. (Polski) |
Słowa kluczowe | "AAS - atomowa spektrometria absorpcyjna"@pl, "Spektrometria"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
laboratorium, pracownia badawcza Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Adres www laboratorium/pracowni: https://lbsaa-azon.e-science.pl/home/
Lokalizacja: UPWr Wąska grupa odbiorców: producenci branży spożywczej, rolnej i pokrewnych, pracownicy nauki |
Licencja | CC BY-SA-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Arkadiusz Popiel Data udostępnienia: 10-12-2018 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Kolekcja e-Laboratoria UPWr |
Podobne zasoby
Analizator składu ciała ACCUNIQ BC380
Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
Analizator składu ciała BIA 101
Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Uniwersalny czytnik mikropłytkowy (czytnik ELISA)
Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Analizator rtęci
Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Piec laboratoryjny muflowy
Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Spektrofotometr Semco
Urszula Piszcz, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / agronomia (2011)