ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://zasobynauki.pl/zasoby/20142Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/20142Metadane zasobu
Tytuł |
Laboratorium w Katedrze Żywienia Człowieka UPWr |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Marzena Styczyńska
Współtwórcy: Arkadiusz Karol Popiel (Inna) Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
Pracownicy Katedry prowadzą zajęcia dydaktyczne z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, higieny i toksykologii żywności, różnych rodzajów żywności i suplementów diety, metodologii badań żywieniowych, technologii gastronomicznej, organizacji żywienia zbiorowego i prawa żywnościowego. Tematy badawcze 1.Ocena żywienia i stanu odżywienia populacji ludzi zdrowych i chorych. 2.Wyznaczanie indeksów i ładunków glikemicznych produktów i potraw 3.Ocena zawartości składników odżywczych w racjach pokarmowych różnych grup ludności. 4.Ocena zawartości pierwiastków niezbędnych i pierwiastków toksycznych w produktach żywnościowych. 5.Projektowanie nowych receptur produktów i potraw w aspekcie ich wartości odżywczej i prozdrowotnej. 6.Wpływ składników odżywczych i substancji toksycznych na przemiany metaboliczne w organizmach zwierząt doświadczalnych. (Polski) |
Słowa kluczowe | "Ocena stanu odżywienia"@pl, "indeksy glikemiczne"@pl, "ładunek glikemiczny produktów"@pl, "zawartość pierwiastków niezbędnych"@pl, "nowe receptury produktów"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
laboratorium, pracownia badawcza Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Adres www laboratorium/pracowni: https://lwkzc-azon.e-science.pl/home/
Lokalizacja: UPWr Wąska grupa odbiorców: Biochemicy, medycy, indywidualni odbiorcy usług, pracownicy nauk |
Licencja | CC BY-SA-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Arkadiusz Popiel Data udostępnienia: 10-12-2018 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Kolekcja e-Laboratoria UPWr |
Podobne zasoby
Analizator składu ciała ACCUNIQ BC380
Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
Analizator składu ciała BIA 101
Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Uniwersalny czytnik mikropłytkowy (czytnik ELISA)
Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Analizator rtęci
Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Analizator składu ciała Quantum HBS 6G PRO+
Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
Spektrofotometr UV-VIS
Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)