ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (portal):
https://zasobynauki.pl/zasoby/macznik-mlynarek-larwy-sposob-przygotowania,29279/Link do zasobu (skrót):
http://zasobynauki.pl/zasoby/29279Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/29279Metadane zasobu
Tytuł |
Mącznik młynarek (larwy)/sposób przygotowania |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Anna Żołnierczyk, Sylwia Marczak, Adrian Kulik
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
Mącznik młynarek (Tenebrio molitor) – to chrząszcz z rodziny czarnuchowatych. Są popularne na rynku azjatyckim a od 1 stycznia 2018 roku przedsiębiorcy mogą sprzedawać w polskich sklepach owady jako żywność, o ile uzyskają stosowne zezwolenie od Komisji Europejskiej. Owad dorosły osiąga rozmiar 12-20 mm, larwa – 30 mm. Prażone larwy mącznika młynarka są smacznym dodatkiem o posmaku orzechowym do różnych potraw, na przykład do czekolady. Owady w zależności od gatunku, stadium rozwojowego i preferencji mogą być poddawane różnym procesom kulinarnym, na przykład smażone, pieczone, gotowane, marynowane, wędzone czy suszone. U dorosłych form niektórych gatunków pancerz ma bardzo duży wpływ na teksturę – po usmażeniu w głębokim oleju insekty są chrupiące i kruche, a ich jedzenie przypomina wtedy często jedzenie krakersów czy chipsów. Najczęściej i najchętniej spożywane są owady w początkowych stadiach dojrzałości – larwy, między innymi mącznika młynarka, które zawierają bardzo mało drażniąco działającej na układ pokarmowy chityny i są przez to lepiej przyswajalne przez ludzki organizm. (Polski) Uwagi: 26. Kolekcje preparatów tkanek kostnych |
Słowa kluczowe | "Mącznik młynarek"@pl, "Tenebrio molitor"@pl, "jadalne owady"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
zdjęcie Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Miejsce powstania: Wrocław
Czas powstania: 2018 Model skanera lub aparatu fotograficznego: NIKON D810 |
Linki zewnętrzne |
|
Licencja | CC BY-ND-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Anna Żołnierczyk Data udostępnienia: 16-03-2019 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Cytowanie
Anna Żołnierczyk, Sylwia Marczak, Adrian Kulik. Mącznik młynarek (larwy)/sposób przygotowania. [zdjęcie] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, https://zasobynauki.pl/zasoby/macznik-mlynarek-larwy-sposob-przygotowania,29279/. Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: 10.07.2025.
Podobne zasoby
Perkoz rdzawoszyi - fotografia obrotowa eksponatu taksydermicznego
Sylwia Marczak, 3D, foto360, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / zootechnika (2011)
17. Jajo kurze - wadliwe - 360
Sylwia Marczak, 3D, foto360, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
SKN Entomologów "Skorek" - XVII Dzień Aktywności Studenckiej 2018 r.
Sylwia Marczak, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, materiały popularnonaukowe i inne (2011)
Plansza edukacyjna dot. niwelatora hydrostatycznego Freiberger Präzisionsmechanik
Sylwia Marczak, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk technicznych / geodezja i kartografia (2011)
Kultywator systemu linowego 2 - fotografia poglądowa
Sylwia Marczak, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / inżynieria rolnicza (2011)
Sprzęt pszczelarski - metalowa wkładka wylotowa
Sylwia Marczak, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / zootechnika i rybactwo (2018)