ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://zasobynauki.pl/zasoby/19367Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/19367Metadane zasobu
Tytuł |
Oznaczanie stężeń wybranych parametrów chemicznych |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Marzena Styczyńska
Współtwórcy: Arkadiusz Karol Popiel (Inna) Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
•oznaczanie zawartości/stężenia toksycznych pierwiastków śladowych: ołowiu, kadmu, arsenu metodą spektrometrii absorpcji atomowej, •oznaczanie zawartości/stężenia pierwiastków mineralnych: sodu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, niklu, fosforu, •ocena zawartości toksycznych pierwiastków śladowych i niezbędnych składników mineralnych w żywności, paszy, wodzie i in., •badania żywności, materiału biologicznego, pasz, wody, produktów rolno-spożywczych, nowo uzyskiwanych technologicznie preparatów pod kątem: - zanieczyszczenia toksycznymi pierwiastkami śladowymi zgodnie z aktualnymi wymaganiami prawnymi - zawartości/stężenia pierwiastków mineralnych, •badania specjalistyczne w zakresie prac badawczo-naukowych na potrzeby pracowników i studentów Uczelni oraz jednostek zewnętrznych Mleko i przetwory mleczne (badania akredytowane): •Zawartość miedzi w zakresie: (0,05- 5,0) mg/kg metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej płomieniowej (FAAS) wg PN-EN 14082:2004 z wyłączeniem pkt. 6.3.3 oraz PN-EN 14084:2004, •Zawartość wapnia w zakresie: (2,0- 7500) mg/kg metodą emisyjnej spektrometrii atomowej płomieniowej (FAES) wg PN-EN 14082:2004 z wyłączeniem pkt. 6.3.3 oraz PN-EN 14084:2004 Warzywa, owoce, przetwory owocowo-warzywne (badania akredytowane): •Zawartość magnezu w zakresie: (250- 3500) mg/kg metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej płomieniowej (FAAS) wg PN-EN 15505:2009, •Zawartość potasu w zakresie: (100 - 5000) mg/kg metodą emisyjnej spektrometrii atomowej płomieniowej (FAES) wg PB-05/AAS wydanie 1 z dnia 9.05.2012 Soki owocowe i warzywne (badania akredytowane): •Zawartość magnezu w zakresie: (30- 200) mg/kg metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej płomieniowej (FAAS) wg PN-EN 1134:1999, •Zawartość potasu w zakresie: (100- 2000) mg/kg metodą emisyjnej spektrometrii atomowej płomieniowej (FAES) wg PN-EN 1134:1999 Pozostałe wyroby konsumpcyjne przeznaczone dla ludzi – w tym żywność (badania nieakredytowane): •Zawartość magnezu, żelaza, miedzi, cynku, manganu metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej płomieniowej (FAAS), •Zawartość ołowiu, kadmu metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej płomieniowej (FAAS) po ekstrakcji do fazy organicznej, •Zawartość sodu, potasu, wapnia metodą emisyjnej spektrometrii atomowej płomieniowej (FAES), •Zawartość arsenu metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej w kuwecie grafitowej (GTA), •Zawartość fosforu metodą kolorymetryczną (Polski) |
Słowa kluczowe | "pierwiastki toksyczne"@pl, "Pierwiastki śladowe"@pl, "składniki mineralne"@pl, "mineralizacja mikrofalowa"@pl, "AAS - atomowa spektrometria absorpcyjna"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
oferta badawcza Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Adres www laboratorium/pracowni: https://lbsaa-azon.e-science.pl/home/
Lokalizacja: UPWr |
Licencja | CC BY-SA-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Arkadiusz Popiel Data udostępnienia: 10-12-2018 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Kolekcja e-Laboratoria UPWr |
Podobne zasoby
Analizator składu ciała ACCUNIQ BC380
Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
Analizator składu ciała BIA 101
Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Uniwersalny czytnik mikropłytkowy (czytnik ELISA)
Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
WPŁYW METODY UPRAWY NA PLONOWANIE I ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW MINERALNYCH W CZĘŚCIACH WSKAŹNIKOWYCH POMIDORA SZKLARNIOWEGO
Anita Biesiada, artykuł, rozdział, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych (2018)
Analizator rtęci
Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Mineralizator mikrofalowy START D wraz ze stacją do otwierania/zamykania naczyń TWISTER
Agnieszka Medyńska-Juraszek, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / ochrona i kształtowanie środowiska (2011)