ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://zasobynauki.pl/zasoby/41973

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/41973

Typ zasobu: materiał dydaktyczny

Oznaczanie witaminy A w produktach spożywczych. Laboratorium

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Oznaczanie witaminy A w produktach spożywczych. Laboratorium
Osoby Autorzy: Jadwiga Sołoducho, Joanna Cabaj, Sylwia Baluta
Partner: Politechnika Wrocławska
Opis W materiale opisane jest ćwiczenie oznaczania witaminy A w produktach spożywczych i farmaceutycznych metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej.
Witamina A to potoczna nazwa kilku związków organicznych z grupy retinoidów. Nazywana jest również retinolem, β-karotenem, akseroftolem. W roślinach związek ten gromadzi się i występuje pod postacią karotenoidów. W organizmie witamina A magazynowana jest jako retinol w wątrobie i tkance tłuszczowej. W organizmie syntezowana jest z β-karotenu. Witamina A to niezwykle ważna witamina, która ma istotne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu. Posiada duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu. Ponadto działa przeciwnowotworowo, chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami, wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega zakażeniom, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, a także wpływa na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych. To jeden z najważniejszych związków, który buduje odporność organizmu. (Polski)
Słowa kluczowe "Witamina A"@pl, "Witaminy"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: materiał dydaktyczny
Dyscyplina naukowa: Dziedzina nauk ścisłych i przyrodniczych / nauki chemiczne (2018)
Grupa docelowa: studenci, ogół społeczeństwa, naukowcy, nauczyciele
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Miejsce powstania: Wrocław
Czas powstania: 2019
Liczba stron: 9
Język zasobu: Polski
Licencja CC BY-SA 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Jadwiga Soloducho
Data udostępnienia: 16-05-2019
Kolekcje Kolekcja Politechniki Wrocławskiej, Kolekcja e-Learning PWr

Cytowanie

Skopiowano

Jadwiga Sołoducho, Joanna Cabaj, Sylwia Baluta. Oznaczanie witaminy A w produktach spożywczych. Laboratorium. [materiał dydaktyczny] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Zagadnienie żywienia armji w świetle nauki o witaminach

Gustaw Szulc, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu / nauki medyczne (2018)

Differential-pulse voltammetry

Joanna Cabaj, Jadwiga Sołoducho, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk chemicznych (2011)

Aromatheraphy - eugenol - essence of cloves

Joanna Cabaj, Jadwiga Sołoducho, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Neurotransmitters detection using a fluorescence-based sensor with graphene quantum dots

Sylwia Baluta, Joanna Cabaj, Karol Malecha, artykuł, rozdział, Politechnika Wrocławska, Dziedzina nauk ścisłych i przyrodniczych / nauki fizyczne (2018)

Zobacz więcej