ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://zasobynauki.pl/zasoby/28884Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/28884Metadane zasobu
Tytuł |
Szarańcza pustynna/wartość energetyczna |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Anna Żołnierczyk, Sylwia Marczak, Adrian Kulik
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
Szarańcza pustynna (Schistocerca gregaria) jeden z gatunków owadów prostoskrzydłych z rodziny szarańczowatych (Acrididae). Wartość energetyczna surowych owadów mieści się w zakresie 89 kcal / 100 g dla konika polnego (Cyrtacanthacris tatarica) do 1272 kcal / 100 g dla mrówek zielonych (Oecophylla smaragdina), a dla szarańczy 179 kcal / 100 g. Średnia wartość energetyczna jadalnych owadów wynosi około 400-500 kcal / 100 g suchej masy. Wartość energetyczna jadalnych owadów jest na ogół przedmiotem dużej zmienności. Ta różnorodność wynika przede wszystkim z różnic między etapami rozwoju owadów. Wartość energetyczna jadalnych owadów zależy głównie od zawartości tłuszczu. Owady we wczesnych stadiach rozwoju (larwy, poczwarki) są zwykle bogatsze w energię w porównaniu do dorosłych, ponieważ na ogół zawierają więcej tłuszczu. Owady zawierające więcej białka mają niższą wartość energetyczną. Informacje te mogą być bardzo przydatne do tworzenia specjalnych diet, na przykład dla osób, które chcą zmniejszyć ilość tłuszczów w pożywieniu. (Polski) Uwagi: 26. Kolekcje preparatów tkanek kostnych |
Słowa kluczowe | "szarańcza pustynna"@pl, "Schistocerca gregaria"@pl, "jadalne owady"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
zdjęcie Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Miejsce powstania: Wrocław
Czas powstania: 2018 Model skanera lub aparatu fotograficznego: NIKON D810 |
Linki zewnętrzne |
|
Licencja | CC BY-ND-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Anna Żołnierczyk Data udostępnienia: 16-03-2019 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Podobne zasoby
Perkoz rdzawoszyi - fotografia obrotowa eksponatu taksydermicznego
Sylwia Marczak, 3D, foto360, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / zootechnika (2011)
17. Jajo kurze - wadliwe - 360
Sylwia Marczak, 3D, foto360, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
SKN Entomologów "Skorek" - XVII Dzień Aktywności Studenckiej 2018 r.
Sylwia Marczak, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, materiały popularnonaukowe i inne (2011)
Plansza edukacyjna dot. niwelatora hydrostatycznego Freiberger Präzisionsmechanik
Sylwia Marczak, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk technicznych / geodezja i kartografia (2011)
Kultywator systemu linowego 2 - fotografia poglądowa
Sylwia Marczak, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / inżynieria rolnicza (2011)
Sprzęt pszczelarski - metalowa wkładka wylotowa
Sylwia Marczak, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / zootechnika i rybactwo (2018)