ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://zasobynauki.pl/zasoby/42984Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/42984Metadane zasobu
Tytuł |
27. Owoskop - tzw. "Ovolux" |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Maciej Oziembłowski, Małgorzata Korzeniowska, Tadeusz Trziszka
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
Zdjęcia. Owoskop - tzw. "Ovolux" służący do prześwietlania jaj. Popularny w sklepach spożywczych w Polsce w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych XX w. Umożliwia obserwację wielkości komory powietrznej jaja. Im większa - tym jajo starsze. Umożliwia też obserwację ruchliwości żółtka - im większa, tym jajo starsze. Urządzenie umożliwiało klientowi samodzielne sprawdzenie jakości jaj oferowanych w sieci handlu detalicznego. Wadą takich obserwacji był fakt dotykania poszczególnych jaj (ryzyko mikrobiologiczne) oraz możliwość jego niezamierzonego uszkodzenia. Urządzenie wykorzystywane także na fermach w celu oceny stopnia rozwoju piskląt z jaj zalężonych. (Polski) Uwagi: 41. Kolekcja surowców jajczarskich |
Słowa kluczowe | "jakość jaj"@pl, "jakość jaj kurzych"@pl, "owoskop"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
zdjęcie Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Miejsce powstania: Wrocław
Czas powstania: 1967 Model skanera lub aparatu fotograficznego: Nikon D810 Szerokość obiektu rzeczywistego: 125 mm Wysokość obiektu rzeczywistego: 270 mm Głębokość obiektu rzeczywistego: 250 mm |
Linki zewnętrzne | |
Licencja | CC BY-SA 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Maciej Oziembłowski Data udostępnienia: 19-08-2019 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Podobne zasoby
GospSt09 - Jajo kurze, gospodarcze, stare - próba 9
Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
KlatSt05 - Jajo kurze, klatkowe, stare - próba 5
Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
KlatSw01 - Jajo kurze, klatkowe, świeże - próba 1
Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
17. Jajo kurze - wadliwe - owoskop
Maciej Oziembłowski, Małgorzata Korzeniowska, Tadeusz Trziszka, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
KlatSt02 - Jajo kurze, klatkowe, stare - próba 2
Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
17. Jajo kurze - wadliwe - 360
Sylwia Marczak, 3D, foto360, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)