ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://zasobynauki.pl/zasoby/25963Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/25963Metadane zasobu
Tytuł |
Chemia żywności |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Antoni Szumny
Współtwórcy: Arkadiusz Karol Popiel (Inna) Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
• oznaczanie skręcalności właściwej związków optycznie czynnych, • oznaczanie czystości enancjomerycznej związków, • oznaczanie składu kwasów tłuszczowych w lipidach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego z uwzględnieniem ich lokalizacji metodą chromatografii gazowej i wysokosprawnej chromatografi cieczowej (HPLC) • analiza jakościowa i ilościowa związków naturalnych za pomocą wysokosprawnej chromatografi cieczowej (HPLC) • analizy ilościowe i jakościowe lotnych związków organicznych oraz olejków eterycznych dla ziół, przypraw i surowców spożywczych w oparciu o metodę chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrem gazowym (GC-MS), chromatografii gazowej z detektorem płomieniowym (GC-FID) oraz spektroskopię magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR). • analiza i ustalanie struktur nieznanych substancji organicznych oraz ich mieszanin (UV, IR, NMR, GC-MS) • analiza czystości substancji (GC-MS, GC, NMR) • analiza związków zapachowych (Head-Space GC-MS) • ustalanie struktury substancji organicznych (w tym pochodzenia naturalnego); • optymalizacja procesu ekstrakcji związków naturalnych • analiza tożsamości farmaceutyków i produktów naturalnych (Polski) |
Słowa kluczowe | "profil kwasów tłuszczowych"@pl, "uprawa roślin przyprawowych"@pl, "head-space"@pl, "off-flavour"@pl, "analiza aromatów"@pl, "biotransformacje"@pl, "NMR"@pl, "GC-MS"@pl, "zioła"@pl, "Związki lotne"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
oferta badawcza Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Adres www laboratorium/pracowni: https://lkc-azon.e-science.pl/home/
Lokalizacja: UPWr |
Licencja | CC BY-SA-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Arkadiusz Popiel Data udostępnienia: 12-12-2018 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Kolekcja e-Laboratoria UPWr |
Podobne zasoby
Profil kwasów tłuszczowych nasion kopru włoskiego (Foeniculum vulgare genotyp Kerman) uprawianego w warunkach bez stresu wodnego
Antoni Szumny, Ali Golami Zali, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Profil kwasów tłuszczowych w wytłokach z konopi suszonych konwekcyjnie w temp. 60 stopni (powtórzenie 2)
Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Adam Figiel, Klaudia Masztalerz, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Widmo masowe estru metylowego kwasu wakcenowego z ziaren niebieskiej kukurydzy
Antoni Szumny, Anna Żołnierczyk, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Profil kwasów tłuszczowych w wytłokach z konopi suszonych mikrofalowo - moc 480 W (powtórzenie 2)
Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Adam Figiel, Klaudia Masztalerz, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Widmo masowe undekan-2-onu z olejku chmielowego
Anna Żołnierczyk, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Profil kwasów tłuszczowych łodyg kopru włoskiego (Foeniculum vulgare genotyp Uromia) uprawianego w warunkach bez stresu wodnego, wzbogacanego proliną Powtórzenie 2
Antoni Szumny, Ali Golami Zali, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)