ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://zasobynauki.pl/zasoby/5235

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/5235

Typ zasobu: analiza chemiczna

Profil kwasów tłuszczowych nasion kopru włoskiego (Foeniculum vulgare genotyp Kerman) uprawianego w warunkach bez stresu wodnego

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Profil kwasów tłuszczowych nasion kopru włoskiego (Foeniculum vulgare genotyp Kerman) uprawianego w warunkach bez stresu wodnego
Osoby Autorzy: Antoni Szumny, Ali Golami Zali
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Stres wywołany suszą to główny stres środowiskowy, który ma poważny wpływ na wzrost, plon, a także jakość i ilość produkcji roślinnej. Prolina jako aminokwas ma kluczową rolę w łagodzeniu stresu wywołanego suszą. W celu zbadania wpływu zewnętrznego dozowania proliny jako odpowiedź na stres wywołany brakiem wody, trzy genotypy kopru (Uromia, Shiraz i Kerman) zostały poddane dwóm systemom nawadniania (stres suszy i kontrola bezstresowa) i dwa poziomy aplikowana proliny na listowie (0 i 20 mM) w eksperymencie z doniczkami. Susza doprowadziła do znacznego spadku liczby garbników, wysokości roślin, masy ziaren, wskaźnika plonów, suchej masy nadziemnej, plonu, objętości korzeni i wydajności olejku eterycznego. Zaaplikowana zewnętrznie prolina doprowadziła do znacznego wzrostu wskaźnika plonów i ilości olejków eterycznych podczas wzrostu w stresie suszy. Zabiegi eksperymentalne nie miały wpływu na profil kwasów tłuszczowych i steroli w ziarnie i łodygach badanych roślin. Można wywnioskować, że susza hamuje wzrost i plon kopru włoskiego, ale prolina stosowana na liście pomaga w zwiększeniu plonów, ilości olejków eterycznych i łagodzeniu warunków stresu. (Polski)
Uwagi: 35. Baza danych raportów analiz chemicznych oraz zdjęcia analiz wzorców wraz z wynikami analiz.
Słowa kluczowe "Koper włoski"@pl, "Fenkuł"@pl, "Kwasy tłuszczowe"@pl, "profil kwasów tłuszczowych"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: analiza chemiczna
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Rodzaj analizy: Chromatografia gazowa (GCMS)
Przynależność biologiczna: Foeniculum vulgare (Kerman)
Rodzaj aparatu i warunki pracy: GAS CHROMATOGRAPH GC-2010Plus, SCHIMADZU; GCMS-Q2020; kolumna: ZB-WAXplus (30m x 0,25mm x 0,25μm); split: 1:10, temperatura dozownika: 220°C, temperatura kolumny: 40°C (3 min) do 160°C (narost 5°C/min), do 280°C (narost 30°C/min), gaz nośny hel (1 mL/min)
Miejsce powstania: Wrocław
Czas powstania: 2017
Język zasobu: Angielski, Polski
Licencja CC BY-ND-NC 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Anna Żołnierczyk
Data udostępnienia: 19-03-2018
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Antoni Szumny, Ali Golami Zali. Profil kwasów tłuszczowych nasion kopru włoskiego (Foeniculum vulgare genotyp Kerman) uprawianego w warunkach bez stresu wodnego. [analiza chemiczna] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Profil kwasów tłuszczowych w wytłokach z konopi suszonych konwekcyjnie w temp. 60 stopni (powtórzenie 2)

Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Adam Figiel, Klaudia Masztalerz, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Widmo masowe estru metylowego kwasu wakcenowego z ziaren niebieskiej kukurydzy

Antoni Szumny, Anna Żołnierczyk, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Profil związków zapachowych olejku z lawendy suszonej konwekcyjnie w 60 stopniach powtórzenie 2

Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Klaudiusz Jałoszyński, Mariusz Surma, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Profil związków zapachowych olejku z chili suszonej - przyprawy

Antoni Szumny, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Zobacz więcej