ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://zasobynauki.pl/zasoby/47507Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/47507Metadane zasobu
Tytuł |
DOŚWIADCZENIA NAD PRZERWANIEM STANU SPOCZYNKU ZIARNA JĘCZMIENIA BROWARNEGO Wariant tytułu: ZESZYTY NAUKOWE WYŻSZEJ SZKOŁY ROLNICZEJ WE WROCŁAWIU Nr 55. ROLNICTWO XVIII |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Wacław Leszczyński
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
Ziarno jęczmienia browarnego bezpośrednio po sprzęcie jest fizjologicznie niedojrzałe - znajduje się w tzw. stanie spoczynku. Charakteryzuje się ono w tym czasie niską energią kiełkowania. Pełną dojrzałość uzyskuje ziarno po przejściu okresu spoczynku (dojrzewania pożniwnego) trwającego w warunkach klimatycznych Polski przeciętnie 6-8 tygodni. Fakt ten stanowi dla przemysłu słodowniczo-piwowarskiego zagadnienie o istotnym znaczeniu. Z ziarna nie w pełni dojrzałego nie można otrzymać słodu wysokiej jakości. Dlatego też, od dłuższego czasu na całym świecie trwają badania nad możliwościami przerwania lub skrócenia okresu spoczynku ziarna jęczmienia browarnego. W Katedrze Technologii Rolnej WSR we Wrocławiu doświadczenia związane z tym zagadnieniem przeprowadzono w 1961 roku. (Polski) |
Słowa kluczowe | "doświadczenie"@pl, "jęczmień browarny"@pl, "Jęczmień browarny (ziarno)"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
artykuł, rozdział Dyscyplina naukowa: Dziedzina nauk rolniczych (2018) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Tytuł źródła: ZESZYTY NAUKOWE WYŻSZEJ SZKOŁY ROLNICZEJ WE WROCŁAWIU Nr 55. ROLNICTWO XVIII
Numeracja: Nr 55, XVIII Miejsce wydania: Wrocław - Gliwice Wydawca: Akademia Rolnicza we Wrocławiu Czas wydania: 1964 Od strony: 51 Do strony: 65 Język zasobu: Polski Zasięg czasowy zasobu: 1963 |
Licencja | CC BY-ND-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Magdalena Kozińska Data udostępnienia: 08-08-2019 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Podobne zasoby
Fizyka 1 - doświadczenie 11: Równia pochyła - ruch jednostajnie przyspieszony - zasób o zwiększonej dostępności dla ON
Ewa Popko, wideo, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk fizycznych (2011)
WPŁYW HERBICYDÓW STOSOWANYCH W UPRAWIE ZIEMNIAKA NA NIEKTÓRE WŁAŚCIWOŚCI SKROBI. CZĘŚĆ III
Wacław Leszczyński, Grażyna Lisińska, artykuł, rozdział, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych (2018)
Fizyka 1 - doświadczenie 2: II zasada dynamiki Newtona dla ruchu obrotowego bryły sztywnej - zasób o zwiększonej dostępności dla ON
Ewa Popko, wideo, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk fizycznych (2011)
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu nr 589. Rolnictwo CIII
czasopismo, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych (2011)
Fizyka 1 - doświadczenie 14: Zasada zachowania momentu pędu - zasób o zwiększonej dostępności dla ON
Ewa Popko, wideo, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk fizycznych (2011)
Fizyka 1 - doświadczenie 15: Zasada zachowania pędu - zasób o zwiększonej dostępności dla ON
Ewa Popko, wideo, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk fizycznych (2011)