ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://zasobynauki.pl/zasoby/21396

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/21396

Typ zasobu: laboratorium, pracownia badawcza

Laboratorium Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością

Metadane zasobu

Tytuł Laboratorium Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością
Osoby Autorzy: Łukasz Bobak
Współtwórcy: Arkadiusz Karol Popiel (Inna)
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Zakres działalności laboratorium:
Analiza jakości i trwałości przechowalniczej produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego, projektowanie oraz optymalizacja procesów technologicznych w przetwórstwie mięsa, mleka, drobiu i jaj.

Opis oferty działalności usługowej:
- oznaczenia podstawowego składu produktów żywnościowych i substancji dodanych m.in.: zawartość s.m., popiołu, wapnia, fosforanów, azotynów itp.,
- oznaczenia ilościowe i jakościowe wybranych form barwników hemowych,
- oznaczenia stopnia przereagowania barwników hemowych w procesie peklowania,
- oznaczenia substancji reagujących z kwasem tiobarbiturowym (liczba TBA), aktywności przeciwutleniającej jako: zdolności wymiatania wolnych rodników (DPPH), lub całkowitej aktywności oksydacyjnej (FRAP),
- oznaczenie aktywności przeciwdrobnoustrojowej wybranych substancji konserwujących metodą seryjnych rozcieńczeń, dyfuzyjną, wymazową, itp. (komora laminarna Biological Safety Cabinet Infinity),
- oznaczenia wybranych substancji lotnych, zapachowych i aromatów (chromatograf gazowy Agilent Technologies 6890 N wyposażony w detektor masowy Agilent Technologies 5973),
- oznaczenia fizycznych parametrów barwy (kolorymetr odbiciowy Minolta CR-400),
- oznaczenia wybranych właściwości reologicznych m.in.: siły żelowania, lepkości, modułów sprężystości i lepkości, kąta fazowego, krzywych płynięcia materiałów (wiskozymetr rotacyjny ReoStress6000 Haake),
- oznaczania profilu tekstury i wybranych parametrów lepko-sprężystych produktów żywnościowych oraz wytrzymałości materiałowej opakowań (urządzenie firmy Zwick/Roell Z010),
- ocena jakości mięsa i tłuszczu wieprzowego,
- modyfikacja i poprawa cech funkcjonalnych i technologicznych wybranych surowców rzeźnych na drodze żywieniowej,
- modelowanie składu recepturowego przetworów mięsnych,
- zarządzanie jakością i bezpieczeństwem w łańcuchu produkcji żywności;
- ocena preferencji i zachowań konsumentów żywności,
- optymalizacja składu preparatów funkcjonalnych i receptur przetworów mięsnych,
- modelowanie i optymalizacja procesów przetwórstwa mięsa,
- opracowywanie nowych technologii wytwarzania produktów mięsnych,
- kształtowanie i stabilizacja barwy mięsa oraz peklowanych przetworów mięsnych,
- właściwości funkcjonalne i technologiczne aplikacje biopolimerów w żywności,
- ochrona mięsa surowego i przetworów mięsnych jadalnymi powłokami biodegradowalnymi i bioaktywnymi,
- opracowywanie nowych niekonwencjonalnych technologii dekontaminacji mięsa i jego przetworów,
- analizy metodami biologii molekularnej (PCR, multiplex-PCR, Real Time-PCR, ERIC),
- charakterystyka właściwości strukturalnych, biofizykochemicznych i funkcjonalnych surowców rzeźnych w celu optymalizacji ich wykorzystania,
- ocena jakości mięsa wołowego i wieprzowego,
- zastosowanie różnych preparatów enzymatycznych do poprawy i modyfikacji cech funkcjonalnych i technologicznych wybranych surowców rzeźnych,
- zarządzanie jakością i bezpieczeństwem w produkcji żywności,
- ocena preferencji i zachowań konsumentów żywności. (Polski)
Słowa kluczowe "procesy technologiczne"@pl, "jakość i trwałość przechowalnicza"@pl, "surowce i produkty pochodzenia zwierzęcego"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: laboratorium, pracownia badawcza
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Adres www laboratorium/pracowni: https://lktszizj-azon.e-science.pl/home/
Lokalizacja: UPWr
Wąska grupa odbiorców: Przemysł spożywczy, instytucje naukowe
Licencja CC BY-SA-NC 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Arkadiusz Popiel
Data udostępnienia: 10-12-2018
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Kolekcja e-Laboratoria UPWr

Cytowanie

Skopiowano

Łukasz Bobak. Laboratorium Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością. [laboratorium, pracownia badawcza] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Sterowniki programowalne

Marcin Pawlak, książka, Politechnika Wrocławska, Dziedzina nauk inżynieryjno-technicznych / inżynieria mechaniczna (2018)

Wybrane problemy podejmowania decyzji w kompleksach operacji

Jerzy Józefczyk, książka, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk ekonomicznych / nauki o zarządzaniu (2011)

Chromatograf cieczowy II

Łukasz Bobak, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Chromatograf gazowy II

Łukasz Bobak, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Izolacja i frakcjonowanie produktów naturalnych

Łukasz Bobak, oferta badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Identyfikacja związków chemicznych i ich mieszanin

Łukasz Bobak, oferta badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Zobacz więcej