ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://zasobynauki.pl/zasoby/44106

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/44106

Typ zasobu: analiza chemiczna

Profil związków zapachowych olejku z chili suszonej - przyprawy

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Profil związków zapachowych olejku z chili suszonej - przyprawy
Osoby Autorzy: Antoni Szumny
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Od początku XX wieku do dnia dzisiejszego prowadzone są szerokie badania składu chemicznego różnorodnych roślin. Analiza materiału biologicznego pod kątem kompozycji rozwinęła się ogromnie w ostatnich czterech dekadach, z powodu coraz sukcesów w identyfikacji organicznych cząsteczek, które występują w małych ilościach dzięki wykorzystaniu wyszukanych technik chemicznych. W dziedzinie olejków eterycznych chromatografia gazowa (GC) jest najczęściej stosowaną metodą analityczną, a w połączeniu ze spektrometrią mas (MS) pozwala na efektywną analizę olejku. Dzisiaj za standard uznaje się identyfikację 90-95% składników.
Olejek eteryczny to mieszanina związków chemicznych: terpenów, aldehydów, ketonów, laktonów, alkoholi, estrów, a także innych związków organicznych zawierających azot i siarkę. Jest to substancja ciekła, wonna, którą uzyskuje się w wyniku destylacji z parą wodną surowca roślinnego świeżego lub suszonego.
W roślinach wydajność i chemiczna struktura olejków eterycznych znacznie zmieniają się pod wpływem różnych czynników (wewnętrznych: zmiany genetyczne i płciowe, jak również sezonalne i ontogenetyczne, oraz zewnętrznych: ekologiczne i środowiskowe aspekty, jak wysokość nad poziomem morza, gleba, światło, gęstość zasiewu, nawodnienie, napromieniowanie). Skład chemiczny może się zmieniać także w zależności od stadium rozwojowego rośliny. Często roślina w różnych częściach i organach może wytwarzać olejki o odmiennym składzie i zapachu. Również nawożenie gleby decyduje o zawartości procentowej poszczególnych składników, wpływa ono na wydajność olejku eterycznego oraz na zawartość najważniejszych składników. Ponadto procedury postępowania z materiałem biologicznym mają istotne znaczenie jeśli chodzi o zmienność składu olejku eterycznego Rośliny nieodróżnialne pod względem innych cech fenotypu - mogą się zdecydowanie różnic pod względem składu chemicznego - również olejku lotnego odpowiedzialnego za zapach (chemotyp).

Za pomocą GC-MS został zbadany skład chemiczny olejków eterycznych kilkunastu roślin. Materiał biologiczny był w postaci świeżej bądź suszonej (jako przyprawa). Badano zależność chemotypu w ujęciu gleby serpentynitowej, granitowej, łupkowej, bazaltowej i wapiennej. Zanalizowano zmianę stężenia najważniejszych komponentów w zależności od terminu siewu, rozsady, dawki nawożenia azotem i nawodnienia.
Główny cel pracy to przede wszystkim identyfikacja substancji naturalnych zawartych w roślinach olejkowych.
Sprawdzono także korelacje składu olejkowego ze składem gleb w aspekcie gleby serpentynitowej (składają się z serpentyn- minerałów z grupy krzemianów), granitowej, łupkowej, bazaltowej i wapiennej. Badano tu przede wszystkim macierzankę zwyczajną Thymus pulegioides.
Kolejnym celem była analiza olejków różnych gatunków ziół (np. bazylia pospolita Ocimum basilicum).
Wszystkie te analizy pozwoliły na uzyskanie wzorców niedostępnych komercyjnie. (Polski)
Uwagi: 35. Baza danych raportów analiz chemicznych oraz zdjęcia analiz wzorców wraz z wynikami analiz.
Słowa kluczowe "Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas"@pl, "olejki eteryczne"@pl, "związki zapachowe"@pl, "chemotyp"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: analiza chemiczna
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Rodzaj analizy: Chromatografia gazowa (GCMS)
Przynależność biologiczna: Papryka chili (Capsicum)
Rodzaj aparatu i warunki pracy: Chromatograf gazowy Saturn 2000 Varian Chrompack z kolumną HP-5 (5% Phenyl Methylpolysiloxane) 30 m x 0.53 mm ID x 1.0 µm film GC column. Spektrometr mas wyposażony w analizator jonów ustawiono na 1508 dla wszystkich analiz, a elektronowy czynnik napięcia na 1350 V. Analizę przeprowadzono od 39 do 400 m/z z elektroniczną siłą uderzenia (electronic impact, EI) 70 eV w trybie 1 skanowanie/s. Analizy przenoszone za pomocą helu użytego jako gaz nośny z tempem przepływu 1.0 mL/min i ze współczynnikiem rozdziału 1:20. Program analizy: a) 80°C przez 0 min, b) tempo 5.0°C na min do uzyskania 200°C, c) tempo 25°C na min do uzyskania 280°C i trzymane przez 5 min. Cały cykl programu trwa 32.2 minuty. Temperatura iniektora wynosiła 200°C, a detektora 300°C.
Miejsce powstania: Wrocław
Czas powstania: 2017
Język zasobu: Polski
Licencja CC BY-ND-NC 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Anna Żołnierczyk
Data udostępnienia: 07-06-2019
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Antoni Szumny. Profil związków zapachowych olejku z chili suszonej - przyprawy. [analiza chemiczna] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Profil kwasów tłuszczowych w wytłokach z konopi suszonych konwekcyjnie w temp. 60 stopni (powtórzenie 2)

Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Adam Figiel, Klaudia Masztalerz, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Widmo masowe estru metylowego kwasu wakcenowego z ziaren niebieskiej kukurydzy

Antoni Szumny, Anna Żołnierczyk, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Widmo masowe alfa-bulnesene z olejku z paczuli

Anna Żołnierczyk, Antoni Szumny, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Widmo masowe chrysanthone z olejku z hyzopu lekarskiego

Anna Żołnierczyk, Antoni Szumny, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Profil związków zapachowych olejku z lawendy suszonej mikrofalowo-próżniowo 360W powtórzenie1

Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Klaudiusz Jałoszyński, Mariusz Surma, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Zobacz więcej