ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://zasobynauki.pl/zasoby/44374

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/44374

Typ zasobu: analiza chemiczna

Profil związków zapachowych olejku rozmarynu suszonego konwekcyjnie w 50 stopniach powtórzenie

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Profil związków zapachowych olejku rozmarynu suszonego konwekcyjnie w 50 stopniach powtórzenie
Osoby Autorzy: Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Adam Figiel
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis) jest rośliną leczniczą i przyprawową. Ma działanie: odkażające, pobudzające, żółciopędne, poprawia trawienie i apetyt oraz w pomaga w bólach mięśniowych i stanach reumatycznych. Olejek rozmarynowy zawiera między innymi cyneol, pinen, cymen, borneol.
Jednym z głównych czynników odpowiedzialnych za jego jakość jest procedura konserwacji, która zazwyczaj sprowadza się do procesu suszenia. W związku z tym podjęto próbę zweryfikowania wpływu różnych metod suszenia (suszenie konwekcyjne, suszenie mikrofalami próżniowymi i suszenie kombinowane konwekcyjne z suszeniem próżniowo-mikrofalowym) na jakość liści lawendy. Wpływ metod suszenia na surowiec zbadano przez określenie profilu lotnych składników metodą mikroekstrakcji w fazie stałej (SPME) w połączeniu z techniką GC-MS. Sprawdzono również zawartość olejków eterycznych (EO). Badanie wykazało, że optymalna metoda suszenia jest silnie uzależniona od celu produktu. W przypadku właściwości aromatyzujących optymalną metodą jest suszenie konwekcyjne w niskiej temperaturze, natomiast najlepszym sposobem zachowania największej ilości EO jest suszenie mikrofalowo-próżniowe. (Polski)
Uwagi: 35. Baza danych raportów analiz chemicznych oraz zdjęcia analiz wzorców wraz z wynikami analiz.
Słowa kluczowe "związki zapachowe"@pl, "SPME-GC-MS"@pl, "rozmaryn"@pl, "olejki eteryczne"@pl, "Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: analiza chemiczna
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Rodzaj analizy: Chromatografia gazowa (GCMS)
Przynależność biologiczna: Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis)
Rodzaj aparatu i warunki pracy: Aparat Varian CP-3800 / Saturn2000 (Varian. Wallnut Creek. CA. USA) wyposażony w kolumnę Zebron ZB-5 MSI (30 mx 0,25 mm x 0,25 µm) (Phenomenex. Shim-Pol. Polska). Temperaturę pieca GC zaprogramowano od 50 ° C do 130 ° C z szybkością 4,0 ° C. następnie do 180 ° C z szybkością 10,0 ° C, następnie do 280 ° C z szybkością 20,0 ° C. Analizę przeprowadzono od 35 do 550 m/z z elektroniczną siłą uderzenia (electronic impact, EI) 70 eV w trybie 1 skanowanie/s. Analizy przenoszone za pomocą helu użytego jako gaz nośny z tempem przepływu 1.0 mL/min i ze współczynnikiem rozdziału 1:10.
Miejsce powstania: Wrocław
Czas powstania: 2017
Język zasobu: Polski
Licencja CC BY-ND-NC 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Anna Żołnierczyk
Data udostępnienia: 07-06-2019
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Adam Figiel. Profil związków zapachowych olejku rozmarynu suszonego konwekcyjnie w 50 stopniach powtórzenie. [analiza chemiczna] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Widmo masowe estru metylowego kwasu wakcenowego z ziaren niebieskiej kukurydzy

Antoni Szumny, Anna Żołnierczyk, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Widmo masowe alfa-bulnesene z olejku z paczuli

Anna Żołnierczyk, Antoni Szumny, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Widmo masowe chrysanthone z olejku z hyzopu lekarskiego

Anna Żołnierczyk, Antoni Szumny, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Profil związków zapachowych olejku z oregano suszonego przyprawy

Antoni Szumny, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Zobacz więcej