ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://zasobynauki.pl/zasoby/7878Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/7878Metadane zasobu
Tytuł |
Profil związków zapachowych w komprymacie mięty z frakcji ziela o średnicy 2,5-5 mm, przy ciśnieniu 150 MPa |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Antoni Szumny, Urszula Sadowska
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
Wykonano analizy chromatograficzne związków lotnych, obecnych komprymatach otrzymanych z wystandaryzowanych fragmentów ziela mięty. Do otrzymania komprymatów zastosowano cząstki o średnicach 0.5–2.5 mm i 2.5–5 mm. Użyte ciśnienia wynosiły 50, 100, 150, and 200 MPa. Wykonano ocenę stabilności związków lotnych zawartych w tak powstałych komprymatach. Olejki eteryczne pozyskano stosując metodę destylacji z parą wodną, na aparacie wg Derynga. Ze względu na niwielkie ilości olejków, zostały zaabsorbowane one do fazy cykloheksanowej, 1 mL. (Polski) Uwagi: 35. Baza danych raportów analiz chemicznych oraz zdjęcia analiz wzorców wraz z wynikami analiz. |
Słowa kluczowe | "olejki eteryczne"@pl, "Mięta"@pl, "związki zapachowe"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
analiza chemiczna Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Rodzaj analizy: Chromatografia gazowa (GCMS)
Przynależność biologiczna: Mentha L. Rodzaj aparatu i warunki pracy: GAS CHROMATOGRAPH GC-2010Plus, SCHIMADZU; GCMS-Q2020; kolumna: ZB-5 (30m x 0,25mm x 0,25μm); split: 20:1, temperatura dozownika: 250°C, temperatura kolumny: 60°C (3 min) do 120°C (narost 3°C/min) , do 300°C (narost 15°C/min, 2 min) , gaz nośny hel (1 mL/min). Czas analizy 37 minut. Miejsce powstania: Wrocław Czas powstania: 2017 Język zasobu: Angielski, Polski |
Licencja | CC BY-ND-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Anna Żołnierczyk Data udostępnienia: 19-03-2018 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Cytowanie
Antoni Szumny, Urszula Sadowska. Profil związków zapachowych w komprymacie mięty z frakcji ziela o średnicy 2,5-5 mm, przy ciśnieniu 150 MPa. [analiza chemiczna] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.
Podobne zasoby
Profil kwasów tłuszczowych nasion kopru włoskiego (Foeniculum vulgare genotyp Kerman) uprawianego w warunkach bez stresu wodnego
Antoni Szumny, Ali Golami Zali, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Profil kwasów tłuszczowych w wytłokach z konopi suszonych konwekcyjnie w temp. 60 stopni (powtórzenie 2)
Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Adam Figiel, Klaudia Masztalerz, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Widmo masowe estru metylowego kwasu wakcenowego z ziaren niebieskiej kukurydzy
Antoni Szumny, Anna Żołnierczyk, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Widmo masowe kopaenu z olejku imbirowego
Anna Żołnierczyk, Antoni Szumny, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Widmo masowe aldehydu orto-metoksycynamonowego z olejku cynamonowego
Anna Żołnierczyk, Antoni Szumny, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Profil kwasów tłuszczowych łodyg kopru włoskiego (Foeniculum vulgare genotyp Uromia) uprawianego w warunkach bez stresu wodnego, wzbogacanego proliną Powtórzenie 2
Antoni Szumny, Ali Golami Zali, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)