ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://zasobynauki.pl/zasoby/38787

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/38787

Typ zasobu: analiza chemiczna

Przykładowy chromatogram z analizy lotnych kwasów tłuszczowych w okrężnicy świniodzika – wynik 3

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Przykładowy chromatogram z analizy lotnych kwasów tłuszczowych w okrężnicy świniodzika – wynik 3
Osoby Autorzy: Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Jolanta Bujok
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Wykres z chromatografu gazowego przedstawia poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści okrężnicy u świniodzika (czas fermentacji in vitro 12 h) - (Świniodzik 1) (Polski)
Uwagi: 33. Baza danych pomiarowych metanu oraz lotnych kwasów tłuszczowych powstających w okresie fermentacji w żwaczu i jelicie ślepym u różnych gatunków zwierząt
Słowa kluczowe "fermentacja in vitro"@pl, "Świniodzik"@pl, "lotne kwasy tłuszczowe"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: analiza chemiczna
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Rodzaj analizy: Chromatografia gazowa
Przynależność biologiczna: Zwierzęta
Rodzaj aparatu i warunki pracy: Celem pracy była analiza poziomu oraz profilu lotnych kwasów tłuszczowych w treści okrężnicy u świniodzika - badania in vitro. Materiał do badań stanowiła próba treści okrężnicy świniodzika. Po pobraniu, treść okrężnicy wymieszano z buforem i poddano homogenizacji. Następnie odmierzono 80 ml zhomogenizowanej treści do buteleczek „serum bottles” o pojemności 125 ml (Sigma-Aldrich). Buteleczkę wysycono CO2 i poddano 12-godzinnej fermentacji in vitro w wytrząsarce z łaźnią wodną w temperaturze 39 oC. Po zakończeniu inkubacji do próbki płynnej treści dodano kwas mrówkowy (0,1 ml/2 ml roztworu) celem zahamowania procesów fermentacyjnych. Następnie treść została poddana analizie przy użyciu chromatografu gazowego z detektorem FID i kolumną DB-23 firmy Agilent, celem oznaczenia ogólnego stężenia lotnych kwasów tłuszczowych (LKT) oraz udziału procentowego poszczególnych kwasów: octowego, propionowego, izomasłowego, masłowego, izowalerianowego, walerianowego, izokapronowego, heksanowego i heptanowego. Identyfikacja oraz poziom lotnych kwasów tłuszczowych w próbie przeprowadzona została poprzez porównanie czasów retencji i powierzchni pod pikiem ze wzorcem firmy Supelco przy wykorzystaniu oprogramowania ChemStation.
Miejsce powstania: Wrocław
Czas powstania: 2012
Język zasobu: Polski
Linki zewnętrzne
Licencja CC BY-SA 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Ewa Pecka-Kiełb
Data udostępnienia: 14-05-2019
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Jolanta Bujok. Przykładowy chromatogram z analizy lotnych kwasów tłuszczowych w okrężnicy świniodzika – wynik 3. [analiza chemiczna] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Zobacz więcej