REPORT A PROBLEM
LINKS
Resource link (short)
http://zasobynauki.pl/zasoby/29162Resource link (repository)
https://id.e-science.pl/records/29162Resource metadata
Title |
Przykładowy chromatogram z analizy biogazu wytworzonego w czasie fermentacji in vitro w treści żwacza krowy – wynik 5 |
---|---|
Persons |
Authors:
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja
Partner: Wrocław University of Environmental and Life Sciences |
Description |
Wykres z chromatografu gazowego przedstawia poziom produkcji metanu w treści żwacza krów po zastosowaniu suszonego wywaru z kukurydzy (DDGS)- fermentacja in vitro 8 h (Krowa 4) (Polish) Comments: 33. Baza danych pomiarowych metanu oraz lotnych kwasów tłuszczowych powstających w okresie fermentacji w żwaczu i jelicie ślepym u różnych gatunków zwierząt |
Keywords | "suszony wywar z kukurydzy DDGS"@pl, "fermentacja in vitro"@pl, "metan"@pl, "krowy"@pl |
Classification |
Resource type:
chemical analysis Scientific discipline: dziedzina nauk weterynaryjnych (2011) Destination group: general public Harmful content: No |
Characteristics |
Analysis type: Chromatografia gazowa
Biological membership: Zwierzęta Apparatus type and working conditions: Celem pracy była analiza wpływu suszonego wywaru z kukurydzy (DDGS) na poziom produkcji metanu w treści żwacza krów - badania in vitro. Materiał do badań stanowiła próba treści żwacza krowy rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej. Zwierzę utrzymywane było w systemie wolnostanowiskowym i żywione TMR. Treść żwacza została pobrana od krowy, dwie godziny po porannym żywieniu TMR, przy użyciu sondy. Po pobraniu, treść żwacza wymieszano z buforem (McDougall 1948) w stosunku 1:3 i poddano homogenizacji. Następnie odmierzono 80 ml zhomogenizowanej treści do buteleczek „serum bottles” o pojemności 125 ml (Sigma-Aldrich) i dodano 1 g zmielonego suszonego wywaru z kukurydzy (DDGS). Buteleczkę wysycono CO2 i poddano 8-godzinnej fermentacji in vitro w wytrząsarce z łaźnią wodną w temperaturze 39 oC. Po zakończeniu inkubacji w „serum bottles” zostało zmierzone nadciśnienie wytworzone przez gazy powstałe w wyniku fermentacji. Uzyskany gaz został poddany analizie w celu oznaczenia zawartości metanu z zastosowaniem chromatografu gazowego (Agilent Technologies 7890A GC System, USA) z detektorem FID. Place of creation: Wrocław Creation time: 2014 Resource language: Polish |
External links | |
License | CC BY-SA 4.0 |
Technical information |
Submitter: Ewa Pecka-Kiełb Availability date: 31-01-2019 |
Collections | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Citation
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja. Przykładowy chromatogram z analizy biogazu wytworzonego w czasie fermentacji in vitro w treści żwacza krowy – wynik 5. [chemical analysis] Available in Atlas of Open Science Resources, . License: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl. Date of access: DD.MM.RRRR.
Similar resources
Wpływ zastosowania kiszonki z sorgo odmiany cukrowej na poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 24 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 4
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Poziom produkcji metanu w treści jelita ślepego u gęsi – fermentacja in vitro 12 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 1.
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Ewa Łukaszewicz, Artur Kowalczyk, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Przykładowy chromatogram z analizy lotnych kwasów tłuszczowych w okrężnicy świniodzika – wynik 4
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Jolanta Bujok, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Wpływ zastosowania kiszonki z żyta na poziom produkcji metanu w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 24 h . Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 4
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Przykładowy chromatogram z analizy biogazu wytworzonego w czasie fermentacji in vitro w okrężnicy dzika – wynik 8
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Jolanta Bujok, Bożena Króliczewska, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Przykładowy chromatogram z analizy biogazu wytworzonego w czasie fermentacji in vitro w jelicie ślepym zająca – wynik 2
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)