REPORT A PROBLEMicon

Fields marked with an asterisk are required
*
*
*
*
captcha
I hereby confirm that I have read and accept regulations and privacy policies *

LINKS

Resource link (portal)

Resource link (short)

http://zasobynauki.pl/zasoby/38772

Resource link (repository)

https://id.e-science.pl/records/38772

Resource type: chemical analysis

Przykładowy chromatogram z analizy lotnych kwasów tłuszczowych w okrężnicy świniodzika – wynik 4

View

Resource metadata

Title Przykładowy chromatogram z analizy lotnych kwasów tłuszczowych w okrężnicy świniodzika – wynik 4
Persons Authors: Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Jolanta Bujok
Partner: Wrocław University of Environmental and Life Sciences
Description Wykres z chromatografu gazowego przedstawia poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści jelita ślepego u dzika (czas fermentacji in vitro 0 h) - (Dzik 3) (Polish)
Comments: 33. Baza danych pomiarowych metanu oraz lotnych kwasów tłuszczowych powstających w okresie fermentacji w żwaczu i jelicie ślepym u różnych gatunków zwierząt
Keywords "fermentacja in vitro"@pl, "dziki"@pl, "lotne kwasy tłuszczowe"@pl
Classification Resource type: chemical analysis
Scientific discipline: dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Destination group: general public
Harmful content: No
Characteristics Analysis type: Chromatografia gazowa
Biological membership: Zwierzęta
Apparatus type and working conditions: Celem pracy była analiza poziomu oraz profilu lotnych kwasów tłuszczowych w treści jelita ślepego u dzika- badania in vitro. Materiał do badań stanowiła próba treści jelita ślepego dzika. Po pobraniu, treść wymieszano z buforem i poddano homogenizacji. Następnie do próbki płynnej treści dodano kwas mrówkowy (0,1 ml/2 ml roztworu) celem zahamowania procesów fermentacyjnych. Treść została poddana analizie przy użyciu chromatografu gazowego z detektorem FID i kolumną DB-23 firmy Agilent, celem oznaczenia ogólnego stężenia lotnych kwasów tłuszczowych (LKT) oraz udziału procentowego poszczególnych kwasów: octowego, propionowego, izomasłowego, masłowego, izowalerianowego, walerianowego, izokapronowego, heksanowego i heptanowego. Identyfikacja oraz poziom lotnych kwasów tłuszczowych w próbie przeprowadzona została poprzez porównanie czasów retencji i powierzchni pod pikiem ze wzorcem firmy Supelco przy wykorzystaniu oprogramowania ChemStation.
Place of creation: Wrocław
Creation time: 2012
Resource language: Polish
External links
License CC BY-SA 4.0
Technical information Submitter: Ewa Pecka-Kiełb
Availability date: 14-05-2019
Collections Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Citation

Copied

Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Jolanta Bujok. Przykładowy chromatogram z analizy lotnych kwasów tłuszczowych w okrężnicy świniodzika – wynik 4. [chemical analysis] Available in Atlas of Open Science Resources, . License: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl. Date of access: DD.MM.RRRR.

Similar resources

Przykładowy chromatogram z analizy biogazu wytworzonego w czasie fermentacji in vitro w treści żwacza krowy – wynik 5

Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)

Przykładowy chromatogram z analizy biogazu wytworzonego w czasie fermentacji in vitro w treści żwacza krowy – wynik 4

Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)

Przykładowy chromatogram z analizy biogazu wytworzonego w czasie fermentacji in vitro w jelicie ślepym zająca – wynik 3

Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)

See more