REPORT A PROBLEM
LINKS
Resource link (short)
http://zasobynauki.pl/zasoby/38772Resource link (repository)
https://id.e-science.pl/records/38772Resource metadata
Title |
Przykładowy chromatogram z analizy lotnych kwasów tłuszczowych w okrężnicy świniodzika – wynik 4 |
---|---|
Persons |
Authors:
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Jolanta Bujok
Partner: Wrocław University of Environmental and Life Sciences |
Description |
Wykres z chromatografu gazowego przedstawia poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści jelita ślepego u dzika (czas fermentacji in vitro 0 h) - (Dzik 3) (Polish) Comments: 33. Baza danych pomiarowych metanu oraz lotnych kwasów tłuszczowych powstających w okresie fermentacji w żwaczu i jelicie ślepym u różnych gatunków zwierząt |
Keywords | "fermentacja in vitro"@pl, "dziki"@pl, "lotne kwasy tłuszczowe"@pl |
Classification |
Resource type:
chemical analysis Scientific discipline: dziedzina nauk weterynaryjnych (2011) Destination group: general public Harmful content: No |
Characteristics |
Analysis type: Chromatografia gazowa
Biological membership: Zwierzęta Apparatus type and working conditions: Celem pracy była analiza poziomu oraz profilu lotnych kwasów tłuszczowych w treści jelita ślepego u dzika- badania in vitro. Materiał do badań stanowiła próba treści jelita ślepego dzika. Po pobraniu, treść wymieszano z buforem i poddano homogenizacji. Następnie do próbki płynnej treści dodano kwas mrówkowy (0,1 ml/2 ml roztworu) celem zahamowania procesów fermentacyjnych. Treść została poddana analizie przy użyciu chromatografu gazowego z detektorem FID i kolumną DB-23 firmy Agilent, celem oznaczenia ogólnego stężenia lotnych kwasów tłuszczowych (LKT) oraz udziału procentowego poszczególnych kwasów: octowego, propionowego, izomasłowego, masłowego, izowalerianowego, walerianowego, izokapronowego, heksanowego i heptanowego. Identyfikacja oraz poziom lotnych kwasów tłuszczowych w próbie przeprowadzona została poprzez porównanie czasów retencji i powierzchni pod pikiem ze wzorcem firmy Supelco przy wykorzystaniu oprogramowania ChemStation. Place of creation: Wrocław Creation time: 2012 Resource language: Polish |
External links | |
License | CC BY-SA 4.0 |
Technical information |
Submitter: Ewa Pecka-Kiełb Availability date: 14-05-2019 |
Collections | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Citation
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Jolanta Bujok. Przykładowy chromatogram z analizy lotnych kwasów tłuszczowych w okrężnicy świniodzika – wynik 4. [chemical analysis] Available in Atlas of Open Science Resources, . License: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl. Date of access: DD.MM.RRRR.
Similar resources
Wpływ zastosowania kiszonki z sorgo odmiany cukrowej na poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 24 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 4
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Przykładowy chromatogram z analizy biogazu wytworzonego w czasie fermentacji in vitro w treści żwacza krowy – wynik 5
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Poziom produkcji metanu w treści jelita ślepego u gęsi – fermentacja in vitro 12 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 1.
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Ewa Łukaszewicz, Artur Kowalczyk, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Wpływ zastosowania kiszonki z sorgo odmiany cukrowej na poziom produkcji metanu w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 24 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 1
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Przykładowy chromatogram z analizy biogazu wytworzonego w czasie fermentacji in vitro w treści żwacza krowy – wynik 4
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Przykładowy chromatogram z analizy biogazu wytworzonego w czasie fermentacji in vitro w jelicie ślepym zająca – wynik 3
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)