ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://zasobynauki.pl/zasoby/43853

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/43853

Typ zasobu: analiza chemiczna

Widmo masowe estru metylowego kwasu 11-oktadekaenowego z frakcji tłuszczowej mącznika młynarka

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Widmo masowe estru metylowego kwasu 11-oktadekaenowego z frakcji tłuszczowej mącznika młynarka
Osoby Autorzy: Anna Żołnierczyk
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis GC-MS (gas chromatography – mass spectrometry) – metoda łącząca chromatografię gazową i spektrometrię mas. Polega na rozdziale analizowanej mieszaniny i rejestrację widm masowych składników, dzięki czemu można je zidentyfikować. Odznacza się wysoką efektywnością w identyfikacji i oznaczaniu śladowych ilości lotnych związków organicznych. Pojedyncze związki ulegają jonizacji i rozpadają się na naładowane fragmenty, powstaje jon molekularny o masie cząsteczkowej praktycznie równej masie cząsteczkowej badanego związku. Ulega on dalszemu rozpadowi - fragmentacji – otrzymuje się zestaw jonów o różnym stosunku masy do ładunku, charakterystycznych dla danego związku – widmo masowe. Widma masowe przedstawiane są najczęściej w układzie współrzędnych gdzie na osi rzędnej umieszcza się intensywność (najczęściej względną) a na osi odciętych wartość m/z. Widma masowe tego samego związku otrzymane są na tyle podobne, że możliwe jest użycie przy identyfikacji biblioteki widm - zdygitalizowanych widm masowych związków, które porównywane są z otrzymanym widmem. Można w ten sposób zidentyfikować nieznane substancje, na przykład kwasy tłuszczowe. Owady w diecie mogą być bogatym źródłem kwasów tłuszczowych. Tłuszcze są głównym źródłem energii. Kwasy tłuszczowe w triacyloglicerolach mogą być nasycone lub nienasycone. Ograniczenie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA) spożywanych w diecie może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Jadalne owady zawierają średnio 10-30% tłuszczu w suchej masie (zazwyczaj jest go więcej w stadiach larwalnych niż u owadów dorosłych). Larwy chrząszczy należą do owadów o najwyższej zawartości tłuszczu. Na przykład larwy afrykańskiego ryjkowca palmowego (Rhynhophorus phoenicis) we wczesnym stadium zawierają około 70% tłuszczu, a dorosłe chrząszcze nosorożca (Oryctes rhinoceros) zawierają tylko 0,7% tłuszczu. Owady są dobrym źródłem oleju jadalnego, który zawiera ponad 50% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), składających się głównie z kwasów arachidonowego, linolenowego i linolowego, które są pożądane ze względów żywieniowych i zdrowotnych. Zawartość PUFA w wybranych grupach jadalnych owadów waha się od kilku do około 30%. Oleje pochodzące z kilku gatunków owadów są bogate w PUFA i często zawierają niezbędny kwas linolowy i kwasy α-linolenowe - bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju dzieci i niemowląt. Dodawanie NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) do naszej codziennej diety to świetny sposób na wsparcie naszego zdrowia. Wspomagają zdrowie układu krążenia, funkcjonowanie i rozwój mózgu, zdrowie skóry. Skład kwasów tłuszczowych u owadów jest obiecujący - zawartość kwasu linolowego, kwasów α-linolenowych omega-3 i omega-6 potwierdza, że można je z powodzeniem stosować w diecie jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. (Polski)
Uwagi: 35. Baza danych raportów analiz chemicznych oraz zdjęcia analiz wzorców wraz z wynikami analiz.
Słowa kluczowe "profil kwasów tłuszczowych"@pl, "jadalne owady"@pl, "Kwasy tłuszczowe"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: analiza chemiczna
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Rodzaj analizy: Chromatografia gazowa (GCMS)
Przynależność biologiczna: Mącznik młynarek (Tenebrio molitor)
Rodzaj aparatu i warunki pracy: GAS CHROMATOGRAPH GC-2010Plus, SCHIMADZU; GCMS-Q2020; kolumna: ZB-WAXplus (30m x 0,25mm x 0,25μm); split: 1:10, temperatura dozownika: 220°C, temperatura kolumny: 40°C (3 min) do 160°C (narost 5°C/min), do 280°C (narost 30°C/min), gaz nośny hel (1 mL/min)
Miejsce powstania: Wrocław
Czas powstania: 2017
Język zasobu: Angielski, Polski
Licencja CC BY-ND-NC 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Anna Żołnierczyk
Data udostępnienia: 03-06-2019
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Anna Żołnierczyk. Widmo masowe estru metylowego kwasu 11-oktadekaenowego z frakcji tłuszczowej mącznika młynarka. [analiza chemiczna] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Widmo masowe orto-cymenu z olejku z hyzopu lekarskiego

Anna Żołnierczyk, Antoni Szumny, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Widmo masowe estru metylowego kwasu wakcenowego z ziaren niebieskiej kukurydzy

Antoni Szumny, Anna Żołnierczyk, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Profil kwasów tłuszczowych w wytłokach z konopi suszonych konwekcyjnie w temp. 60 stopni (powtórzenie 2)

Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Adam Figiel, Klaudia Masztalerz, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Mącznik młynarek (larwy)/smak owadów

Anna Żołnierczyk, Sylwia Marczak, Adrian Kulik, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Zobacz więcej