ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://zasobynauki.pl/zasoby/44055

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/44055

Typ zasobu: artykuł, rozdział

WPŁYW TERMINU ZBIORU I SPOSOBU OMŁOTU NA DYNAMIKĘ ZMIAN W DOJRZEWAJĄCYCH ROŚLINACH DWU MORFOTYPÓW BOBIKU. CZĘŚĆ II. SKŁAD CHEMICZNY ROŚLIN

Widok

Metadane zasobu

Tytuł WPŁYW TERMINU ZBIORU I SPOSOBU OMŁOTU NA DYNAMIKĘ ZMIAN W DOJRZEWAJĄCYCH ROŚLINACH DWU MORFOTYPÓW BOBIKU. CZĘŚĆ II. SKŁAD CHEMICZNY ROŚLIN
Wariant tytułu: Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu Nr 308. Rolnictwo LXIX
Osoby Autorzy: Marcin Kozak, Andrzej Kotecki
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis W latach 1994-1996 badano reakcje dwu odmian bobiku (Nadwiślański i Tinos) i sposobu omłotu (a - bezpośrednio po skoszeniu i b - po wyschnięciu roślin) na zmiany w składzie chemicznym nasion, strączyn i łodyg od dojrzałości zielonej do pełnej oraz akumulację składników organicznych i mineralnych. Zawartość białka ogółem, popiołu surowego, P, K i Ca w nasionach obniżała się w miarę dojrzewania, a wzrastał udział bezazotowych związków wyciągowych i wartość energetyczna. Poziom włókna surowego był najwyższy w dojrzałości zielono-woskowej, natomiast nie wykazano wpływu terminu zbioru na zawartość tłuszczu surowego i Mg.
W strączynach i łodygach w miarę dojrzewania nasion obniżała się zawartość białka ogółem, tłuszczu surowego, wartość energetyczna, P, Ca i Mg, a zwiększała zawartość włókna surowego. Strączyny i łodygi odmiany Nadwiślański w porównaniu z Tinos zawierały mniej białka surowego i P a więcej włókna.
Masa wszystkich analizowanych składników w nasionach wzrastała do dojrzałości pełnej. Omłot bezpośrednio po skoszeniu powodował, w porównaniu z omłotem po wyschnięciu roślin, mniejsze nagromadzenie w nasionach wszystkich analizowanych składników, a w przypadku łodyg i strączyn było odwrotnie. W miarę dojrzewania zwiększał się procentowy udział nasion w gromadzeniu wszystkich badanych składników, a obniżał łodyg. Udział strączyn w akumulacji białka ogółem i P obniżał się, a wzrastał w przypadku włókna surowego, popiołu surowego i Ca.

Rolnictwo, to seria Zeszytów Naukowych ukazująca się do dziś od 1955 r. Artykuły w czasopiśmie poświęcone są tematom z agronomii, ogrodnictwa, łąkarstwa, mechanizacji rolnictwa, technologii żywności, gleboznawstwa oraz hydrologii. Zeszyt 69 zawiera 17 artykułów (oraz ryciny i tabele) wraz ze streszczeniami w języku angielskim. (Polski)
Słowa kluczowe "sucha masa"@pl, "omłot"@pl, "Rozwój roślin"@pl, "bobik"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: artykuł, rozdział
Dyscyplina naukowa: Dziedzina nauk rolniczych / rolnictwo i ogrodnictwo (2018)
Grupa docelowa: naukowcy, studenci, ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Tytuł źródła: Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu Nr 308. Rolnictwo LXIX
Numeracja: Nr 308, tom LXIX
Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu
Czas wydania: 1997
Od strony: 143
Do strony: 160
Język zasobu: Polski
Zasięg czasowy zasobu: 1996
Zasięg geograficzny zasobu: "Polska"
Licencja CC BY-ND 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Ewa Jaworska
Data udostępnienia: 26-07-2019
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Marcin Kozak, Andrzej Kotecki. WPŁYW TERMINU ZBIORU I SPOSOBU OMŁOTU NA DYNAMIKĘ ZMIAN W DOJRZEWAJĄCYCH ROŚLINACH DWU MORFOTYPÓW BOBIKU. CZĘŚĆ II. SKŁAD CHEMICZNY ROŚLIN. [artykuł, rozdział] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Rośliny strączkowe w rolnictwie integrowanym

Andrzej Kotecki, Edward S. Gacek, Marcin Kozak, Władysław Malarz, Jerzy Szukała, książka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych (2011)

UPRAWA WYKI SIEWNEJ (VICIA SATIVA L.) NA NASIONA W SIEWIE CZYSTYM I WSPÓŁRZĘDNYM

Andrzej Kotecki, artykuł, rozdział, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych (2018)

NASTĘPCZY WPŁYW RÓŻNYCH FORM BOBIKU NA ROZWÓJ I PLONOWANIE RZEPAKU OZIMEGO

Krzysztof Broda, Andrzej Kotecki, artykuł, rozdział, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / rolnictwo i ogrodnictwo (2018)

PLONOWANIE ORAZ WARTOŚĆ RESZTEK POŻNIWNYCH GROCHU I BOBIKU

Zofia Jasińska, Marcin Kozak, Andrzej Kotecki, artykuł, rozdział, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / rolnictwo i ogrodnictwo (2018)

Zobacz więcej