ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://zasobynauki.pl/zasoby/22034Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/22034Metadane zasobu
Tytuł |
Wpływ zastosowania dodatku DDGS, 20% w suchej masie paszy treściwej, na poziom produkcji metanu w treści żwacza owiec – fermentacja in vitro 8 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A (owca 1) |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja, Olga Michel
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
Wykres z chromatografu gazowego przedstawia poziom produkcji metanu w treści żwacza owiec po dodaniu DDGS, 20% w suchej masie paszy treściwej (czas fermentacji 8 h, owca 1) . (Polski) Uwagi: 33. Baza danych pomiarowych metanu oraz lotnych kwasów tłuszczowych powstających w okresie fermentacji w żwaczu i jelicie ślepym u różnych gatunków zwierząt |
Słowa kluczowe | "suszony wywar z kukurydzy DDGS"@pl, "fermentacja in vitro"@pl, "Owce"@pl, "metanogeneza"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
analiza chemiczna Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk weterynaryjnych (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Rodzaj analizy: Chromatografia gazowa
Przynależność biologiczna: Zwierzęta Rodzaj aparatu i warunki pracy: Celem przeprowadzonych badań było określenie wpływu zastosowania suszonego wywaru z kukurydzy jako substytutu paszy treściwej, na zmiany profilu fermentacji w żwaczu owiec w warunkach in vitro. Materiał do badań stanowiła próba treści żwacza owcy rasy Merynos Polski, pobrana przez przetokę do żwaczową godzinę po porannym karmieniu zwierzęcia. Jako dodatek do inkubowanej treści żwacza zastosowano komercyjną paszę treściwą dla owiec z wprowadzonym suszonym wywarem z kukurydzy DDGS w ilości odpowiadającej zawartości 20% w suchej masie paszy treściwej. Pobrana treść żwacza, został wymieszana z buforem (McDougall 1948) w stosunku 1:3 i poddana homogenizacji. Następnie odmierzono 20 ml treści do buteleczki „serum bottles” o pojemności 125 ml i dodano 1 g uzyskanego substratu. Buteleczkę wysycono CO2 podawanym z butli ciśnieniowej i zamknięto szczelnie przy pomocy kapslownicy. Próby poddano 8-godzinnej fermentacji in vitro w wytrząsarce z łaźnią wodną w temperaturze 39 oC. Po zakończeniu inkubacji w „serum bottles” zostało zmierzone nadciśnienie wytworzone przez gazy powstałe w wyniku fermentacji. Uzyskany gaz został poddany analizie w celu oznaczenia zawartości metanu z zastosowaniem chromatografu gazowego (Agilent Technologies 7890A GC System, USA) z detektorem TCD oraz FID. Miejsce powstania: Wrocław Czas powstania: 2014 Język zasobu: Polski |
Licencja | CC BY-SA 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Marcin Nowak Data udostępnienia: 12-12-2018 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Cytowanie
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja, Olga Michel. Wpływ zastosowania dodatku DDGS, 20% w suchej masie paszy treściwej, na poziom produkcji metanu w treści żwacza owiec – fermentacja in vitro 8 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A (owca 1). [analiza chemiczna] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.
Podobne zasoby
Poziom produkcji metanu w treści jelita ślepego u gęsi – fermentacja in vitro 12 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 1.
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Ewa Łukaszewicz, Artur Kowalczyk, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Wpływ zastosowania kiszonki z sorgo odmiany cukrowej na poziom produkcji metanu w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 24 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 1
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Przykładowy chromatogram z analizy biogazu wytworzonego w czasie fermentacji in vitro w treści żwacza krowy – wynik 4
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Przykładowy chromatogram z analizy biogazu wytworzonego w czasie fermentacji in vitro w jelicie ślepym zająca – wynik 3
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Przykładowy chromatogram z analizy lotnych kwasów tłuszczowych w okrężnicy świniodzika – wynik 4
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Jolanta Bujok, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Wpływ zastosowania kiszonki z żyta na poziom produkcji metanu w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 24 h . Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 4
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)