ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://zasobynauki.pl/zasoby/43125

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/43125

Typ zasobu: inny dokument

00 - Analiza statystyczna 4 grup surowca jajczarskiego: dane wejściowe i ogólne wyniki

Widok

Metadane zasobu

Tytuł 00 - Analiza statystyczna 4 grup surowca jajczarskiego: dane wejściowe i ogólne wyniki
Osoby Autorzy: Maciej Oziembłowski
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Przeprowadzono analizę statystyczną dotyczącą 4 grup surowca jajczarskiego:
1) świeże jaja z chowu tzw. gospodarczego (kupione u rolnika nieopodal Wrocławia),
2) stare jaja z chowu tzw. gospodarczego (przechowywane przez ok. 20 dni w temperaturze pokojowej),
3) świeże jaja z chowu klatkowego (zakupione w sieci handlu detalicznego),
4) stare jaja z chowu klatkowego (przechowywane przez ok. 24 dni od dnia zakupu w temperaturze pokojowej).

Pliki w formacie *.xls oraz *.csv zawierają:
- dane wejściowe analizowanych wyróżników jakościowych surowca jajczarskiego,
- korelacje pomiędzy badanymi wyróżnikami (również dodatkowo umieszczono pliki *.bmp z programu Statistica 12.5),
- tabelę z analizą wariancji,
- statystyki opisowe wszystkich analizowanych wyróżników.

Każda grupa badawcza początkowo składała się z 10 obiektów (jaj). W związku z tym, że w poszczególnych przypadkach nie zawsze możliwa była analiza wszystkich wyróżników to do końcowej analizy statystycznej ostatecznie pobrano dane z następującej ilości obiektów:
1) świeże jaja z chowu tzw. gospodarczego: 10 obiektów,
2) stare jaja z chowu tzw. gospodarczego: 7 obiektów,
3) świeże jaja z chowu klatkowego: 8 obiektów,
4) stare jaja z chowu klatkowego: 9 obiektów,
Razem: 34 obiekty z 40 początkowych.

Pliki graficzne dotyczące wartości liczbowych poszczególnych wyróżników ukazujące średnie wszystkich grup badawczych oraz grupy jednorodne przedstawione zostały w kolejnych rekordach (tj. od 01 do 08). (Polski)
Uwagi: 41. Kolekcja surowców jajczarskich
Słowa kluczowe "jajo"@pl, "statystyka"@pl, "jakość jaj kurzych"@pl, "Białko jaja"@pl, "żółtko jaja"@pl, "Skorupa jaja"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: inny dokument
Dyscyplina naukowa: Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Czas powstania: 2019
Język zasobu: Polski
Linki zewnętrzne
Licencja CC BY-SA 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Maciej Oziembłowski
Data udostępnienia: 05-08-2019
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Maciej Oziembłowski. 00 - Analiza statystyczna 4 grup surowca jajczarskiego: dane wejściowe i ogólne wyniki. [inny dokument] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

GospSt09 - Jajo kurze, gospodarcze, stare - próba 9

Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

KlatSt05 - Jajo kurze, klatkowe, stare - próba 5

Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

17. Jajo kurze - wadliwe - owoskop

Maciej Oziembłowski, Małgorzata Korzeniowska, Tadeusz Trziszka, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

KlatSt02 - Jajo kurze, klatkowe, stare - próba 2

Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

KlatSw08 - Jajo kurze, klatkowe, świeże - próba 8

Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

GospSw02 - Jajo kurze, gospodarcze, świeże - próba 2

Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

Zobacz więcej