ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://zasobynauki.pl/zasoby/40014

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/40014

Typ zasobu: analiza chemiczna

Poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści jelita ślepego u gęsi – fermentacja in vitro 12 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A- wynik 1.

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści jelita ślepego u gęsi – fermentacja in vitro 12 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A- wynik 1.
Osoby Autorzy: Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Ewa Łukaszewicz, Artur Kowalczyk
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Wykres z chromatografu gazowego przedstawia poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści w jelit ślepych u gęsi (czas fermentacji in vitro 12 h) - (Gęś 1) (Polski)
Uwagi: 33. Baza danych pomiarowych metanu oraz lotnych kwasów tłuszczowych powstających w okresie fermentacji w żwaczu i jelicie ślepym u różnych gatunków zwierząt
Słowa kluczowe "fermentacja in vitro"@pl, "Gęsi"@pl, "LKT"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: analiza chemiczna
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Rodzaj analizy: Chromatografia gazowa
Przynależność biologiczna: Zwierzęta
Rodzaj aparatu i warunki pracy: Celem przeprowadzonych badań było określenie poziomu oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści w jelit ślepych u gęsi. Materiał do badań stanowiła treść jelit ślepych pobrana od gęsi białych kołudzkich, w wieku 17 tygodni. Zwierzęta utrzymywane były w systemie pół-intensywnym, zgodnie z zasadami odchowu gęsi. Celem przygotowania próbek do fermentacji, odważono treść jelit po 5 g do buteleczek „serum bottles” o pojemności 125 ml (Sigma-Aldrich), a następnie rozcieńczono buforem (80 ml). Tak przygotowane próbki poddano homogenizacji. W celu uzyskania warunków beztlenowych buteleczki wysycono CO2 podawanym z butli ciśnieniowej. Próby poddano 12-godzinnej fermentacji in vitro w wytrząsarce z łaźnią wodną w temperaturze 39 oC. Po zakończeniu inkubacji, uzyskany roztwór odwirowano i dodano do niego kwas mrówkowy (0,1 ml/2 ml roztworu) celem zahamowania procesów fermentacyjnych. Próbki płynnej treści, poddano analizie przy użyciu chromatografu gazowego firmy Agilent Technologies 7890A GC z detektorem FID celem oznaczenia w nich ogólnego stężenia lotnych kwasów tłuszczowych (LKT) oraz udziału procentowego poszczególnych kwasów: octowego, propionowego, izomasłowego, masłowego, izowalerianowego i walerianowego.
Miejsce powstania: Wrocław
Czas powstania: 2014
Język zasobu: Polski
Linki zewnętrzne
Licencja CC BY-SA 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Ewa Pecka-Kiełb
Data udostępnienia: 13-05-2019
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Ewa Łukaszewicz, Artur Kowalczyk. Poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści jelita ślepego u gęsi – fermentacja in vitro 12 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A- wynik 1.. [analiza chemiczna] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Przykładowy chromatogram z analizy lotnych kwasów tłuszczowych w okrężnicy świniodzika – wynik 4

Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Jolanta Bujok, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)

Zobacz więcej