ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://zasobynauki.pl/zasoby/30111Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/30111Metadane zasobu
Tytuł |
Wpływ wybranych parametrów technologicznych na jakość smażonych produktów przekąskowych |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Agnieszka Kita
Współtwórcy: Ewelina Dziuba (Redaktor) Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
W skład rozprawy habilitacyjnej wchodzi pięć prac dotyczących jakości produktów przekąskowych, tj. czipsów ziemniaczanych oraz różnego typu snacków, kształtowanej w procesie technologicznym oraz zmieniającej się podczas przechowywania. Celem przeprowadzonych badań było określenie wpływu niektórych parametrów technologicznych na jakość otrzymywanych smażonych produktów przekąskowych, tj. czipsów ziemniaczanych oraz chrupek. Badano wpływ rodzaju i stopnia degradacji medium smażalniczego na właściwości otrzymywanych produktów przekąskowych, ze szczególnym uwzględnieniem teksturotwórczej roli zaadsorbowanego tłuszczu. Poszukiwano także skutecznych metod ograniczania tworzenia akrylamidu podczas produkcji czipsów ziemniaczanych. (Polski) Uwagi: Rozprawa zawiera streszczenie w j. angielskim. |
Słowa kluczowe | "smażenie"@pl, "chrupki"@pl, "Przekąski"@pl, "technologia żywności"@pl, "chipsy"@pl, "czipsy"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
książka Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu Czas wydania: 2006 Liczba stron: 65 Nazwa serii: Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu Numeracja: NR 537, ROZPRAWY CCXL Język zasobu: Polski Identyfikatory: OAI: 3292 |
Linki zewnętrzne | |
Licencja | CC BY-ND-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Magdalena Kozińska Data udostępnienia: 23-05-2019 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Podobne zasoby
Rate Your Snack - projekt zespołowy
Hubert Macikowski, Miłosz Jarząb, Dominika Kędzierska, Cezary Pawłowski, wideo, Politechnika Wrocławska, Dziedzina nauk inżynieryjno-technicznych / automatyka, elektronika i elektrotechnika (2018)