ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://zasobynauki.pl/zasoby/44363

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/44363

Typ zasobu: artykuł, rozdział

ZMIANY ZAWARTOŚCI BIAŁKA OGÓLNEGO W RUNI ŁĄKOWEJ PO RENOWACJI METODĄ SIEWU BEZPOŚREDNIEGO

Widok

Metadane zasobu

Tytuł ZMIANY ZAWARTOŚCI BIAŁKA OGÓLNEGO W RUNI ŁĄKOWEJ PO RENOWACJI METODĄ SIEWU BEZPOŚREDNIEGO
Wariant tytułu: Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu Nr 347, Rolnictwo LXXIII
Osoby Autorzy: Karol Wolski
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis W latach 1993-1995 przeprowadzono ścisłe doświadczenie terenowe wg metody split-plot w RZD Pawłowice k. Wrocławia, nad wpływem siewu bezpośredniego wybranych traw i koniczyny łąkowej na zawartość białka ogólnego w rum łąkowej. Na podstawie wyników analizę chemicznej materiału roślinnego stwierdzono, że badane czynniki spowodował)' zmiany w zawartości białka ogólnego w suchej masie materiału roślinnego z poszczególnych obiektów Koniczyna łąkowa w drugim roku pełnego użytkowania zwiększyła zawartość białka ogólnego w suchej masie o ok. 10%. ale tylko w kombinacji bez nawożenia azotowego. W runi podsianej trawami zawartość tego składnika wzrosła o ok. 7% jednostek procentowych, przy nawożeniu dawką 180 kg N/ha.

Rolnictwo, to seria Zeszytów Naukowych ukazująca się do dziś od 1955 r. Artykuły w czasopiśmie poświęcone są tematom z agronomii, ogrodnictwa, łąkarstwa, mechanizacji rolnictwa, technologii żywności, gleboznawstwa oraz hydrologii. Zeszyt 73 zawiera 16 artykułów (oraz ryciny i tabele) wraz ze streszczeniami w języku angielskim. (Polski)
Słowa kluczowe "ruń łąkowa"@pl, "trawy"@pl, "koniczyna polna"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: artykuł, rozdział
Dyscyplina naukowa: Dziedzina nauk rolniczych / rolnictwo i ogrodnictwo (2018)
Grupa docelowa: naukowcy, studenci, ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Tytuł źródła: Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu Nr 347. Rolnictwo LXXIII
Numeracja: Nr 347, tom LXXIII
Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu
Czas wydania: 1998
Od strony: 243
Do strony: 250
Język zasobu: Polski
Zasięg czasowy zasobu: 1993-1995
Zasięg geograficzny zasobu: "Polska"
Licencja CC BY-ND 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Ewa Jaworska
Data udostępnienia: 26-07-2019
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Karol Wolski. ZMIANY ZAWARTOŚCI BIAŁKA OGÓLNEGO W RUNI ŁĄKOWEJ PO RENOWACJI METODĄ SIEWU BEZPOŚREDNIEGO. [artykuł, rozdział] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Phleum pratense L. - Baza zdjęć roślin z Europy Centralnej - fotografia mikroskopowa

Paweł Jarzembowski, Sylwia Gil, kolekcja botaniczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk ścisłych i przyrodniczych / nauki biologiczne (2018)

Sporysze polskie. [Cz. 2]

Wacław Grochowski, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu / nauki farmaceutyczne (2018)

Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu nr 569. Rolnictwo XCIII

Ryszard Plackowski, Łukasz Wall, czasopismo, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych (2011)

Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Rolniczej we Wrocławiu Nr 80. Melioracja XIII

Stanisław Bac (jun.), Stanisław Bieszczad, Jan Szymański, Krzysztof Nyc, Edward Janus, Maria Sidorowicz, Stanisław Włodarczyk, czasopismo, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / ochrona i kształtowanie środowiska (2011)

Poa annua L. - Baza zdjęć roślin z Europy Centralnej - fotografia makroskopowa

Paweł Jarzembowski, kolekcja botaniczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk ścisłych i przyrodniczych / nauki biologiczne (2018)

Zobacz więcej