ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://zasobynauki.pl/zasoby/47431

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/47431

Typ zasobu: artykuł, rozdział

WARTOŚĆ NAWOZOWA SŁOMY PSZENICY I RZEPAKU OZIMEGO

Widok

Metadane zasobu

Tytuł WARTOŚĆ NAWOZOWA SŁOMY PSZENICY I RZEPAKU OZIMEGO
Wariant tytułu: ZESZYTY NAUKOWE AKADEMII ROLNICZEJ WE WROCŁAWIU Nr 409. ROLNICTWO LXXVIII
Osoby Autorzy: Andrzej Kotecki, Marcin Kozak, Władysław Malarz
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis W latach 1998-2000 w RZD Pawłowice przeprowadzono dwie serie doświadczeń polowych i laboratoryjnych nad wartością nawozową słomy pszenicy i rzepaku ozimego. W serii I nawożono rzepak ozimy Silvia słomą pszenicy ozimej Kobra. Założono dwa niezależne, dwuczynnikowe, doświadczenia w układzie „split-plot” w czterech powtórzeniach. W pierwszym badanymi czynnikami były - nawożenie: I - słomą (a - kontrola bez słomy; b - przyorana słoma) i II - wapniem - 0, 0,5, 1,0 i 1,5 (Ca t/ha). W drugim czynnik I był taki sam jak w pierwszym doświadczeniu, a II czynnikiem było nawożenie azotem - 0, 25, 50 i 75 (N kg/ha). W serii II nawożono pszenicę ozimą Kobra słomą rzepaku ozimego Silvia, a układ doświadczeń był taki jak w serii I.
Masa wprowadzonych do gleby resztek pożniwnych pochodzących z korzeni i ścierni pszenicy ozimej wynosiła około 27%, a nagromadzonych makroskładników - od 22 do 29% łącznej masy korzeni + ścierni + słomy, która wynosiła średnio 7,6 t/ha. Natomiast masa korzeni i ścierni rzepaku ozimego wynosiła około 30%, a nagromadzonych makroskładników od 26 do 29% łącznej masy korzeni + ścierni + słomy, która wynosiła średnio 9,7 t/ha.
Badane czynniki agrotechniczne nie wywarły wyraźnego wpływu na kształtowanie się długości poszczególnych faz rozwojowych rzepaku i pszenicy ozimej. Rzepak ozimy uprawiany w stanowisku po zaoranej słomie pszenicy ozimej, w stosunku do obiektu bez słomy, słabiej rozwijał się jesienią, zawiązywał o 12% więcej łuszczyn na roślinie i miał wyższe o 10% plony nasion i tłuszczu surowego. Pszenica ozima uprawiana w stanowisku po zaoranej słomie rzepaku ozimego, w stosunku do obiektów bez słomy, miała niższą o 5% liczbę ziaren w kłosie, a plony ziarna o 4,3%. (Polski)
Słowa kluczowe "słoma"@pl, "nawożenie"@pl, "plon"@pl, "rozwój"@pl, "pszenica ozima"@pl, "rzepak ozimy"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: artykuł, rozdział
Dyscyplina naukowa: Dziedzina nauk rolniczych (2018)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Tytuł źródła: ZESZYTY NAUKOWE AKADEMII ROLNICZEJ WE WROCŁAWIU Nr 409. ROLNICTWO LXXVIII
Numeracja: Nr 409, LXXVIII
Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Akademia Rolnicza we Wrocławiu
Czas wydania: 2001
Od strony: 7
Do strony: 73
Język zasobu: Polski
Zasięg czasowy zasobu: 1998-2000
Licencja CC BY-ND-NC 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Magdalena Kozińska
Data udostępnienia: 05-08-2019
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Andrzej Kotecki, Marcin Kozak, Władysław Malarz. WARTOŚĆ NAWOZOWA SŁOMY PSZENICY I RZEPAKU OZIMEGO. [artykuł, rozdział] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Przydatność podkładki karłowej PUMISELECT® w uprawie brzoskwini

Adam Szewczuk, Ewelina Gudarowska, książka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / ogrodnictwo (2011)

WPŁYW DOLISTNEGO NAWOŻENIA MOLIBDENEM NA PLONOWANIE ODMIAN GROCHU

Andrzej Kotecki, artykuł, rozdział, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / rolnictwo i ogrodnictwo (2018)

WYDAJNOŚĆ NEKTAROWA RZEPAKU OZIMEGO W WOJ. WROCŁAWSKIM

Jan Nowakowski, artykuł, rozdział, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / zootechnika (2011)

WPŁYW ILOŚCI WYSIEWU NA ROZWÓJ I PLONOWANIE KILKU ODMIAN GROCHU JADALNEGO

Andrzej Kotecki, artykuł, rozdział, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych (2018)

Zobacz więcej