ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://zasobynauki.pl/zasoby/44356Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/44356Metadane zasobu
Tytuł |
CHARAKTERYSTYKA WAŻNIEJSZYCH ELEMENTÓW AGROTECHNIKI ROŚLIN UPRAWNYCH W WYBRANYCH GOSPODARSTWACH SUDECKICH Wariant tytułu: Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu Nr 347, Rolnictwo LXXIII |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Józef Sowiński, Marcin Kozak, Zygmunt Hryncewicz
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
W oparciu o badania ankietowe przeprowadzone w wytypowanych gospodarstwach sudeckich, przygotowano opracowanie mające na celu określenie poziomu agrotechniki upraw potowych. Wykorzystano te elementy agrotechniki. które można ujednolicić i w syntetyczny sposób przedstawić dla wszystkich gatunków. Przeanalizowano powierzchnię zasiewów, jakość stanowiska, termin i ilość wysiewu, zużycie nawozów organicznych i mineralnych, zużycie pestycydów, wysokość plonów oraz, sposób zagospodarowania plonu ubocznego. Zboża były grupą dominującą i zajmowały ponad 70% gruntów ornych Najczęściej uprawianym gatunkiem była pszenica ozima, którą rolnicy wysiewali na co czwartym ha. Duży udział zbóż utrudniał dobór dobrego stanowiska i na znacznym areale były one uprawiane po przedplonie średnim i słabym. Nawożenie mineralne było wysokie i dla wielu gatunków znacznie przekraczało średnią krajową. Najwyższą dawkę NPK zastosowano pod buraki cukrowe (346 kg/ha) oraz rzepak (297 kg/ha). Zużycie pestycydów wahało się w szerokich granicach i wy nosiło od 0.4 (żyto) do 2.06 (buraki cukrowe) kg s.a./ha. Najwyższy plon uzyskano z roślin okopowych i średnio z 1 ha buraków cukrowych plon jednostek zbożowych był 2.5 razy wyższy niż z pszenicy ozimej. Rolnictwo, to seria Zeszytów Naukowych ukazująca się do dziś od 1955 r. Artykuły w czasopiśmie poświęcone są tematom z agronomii, ogrodnictwa, łąkarstwa, mechanizacji rolnictwa, technologii żywności, gleboznawstwa oraz hydrologii. Zeszyt 73 zawiera 16 artykułów (oraz ryciny i tabele) wraz ze streszczeniami w języku angielskim. (Polski) |
Słowa kluczowe | "plonowanie roślin"@pl, "plonowanie"@pl, "gospodarstwa górskie"@pl, "pestycydy"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
artykuł, rozdział Dyscyplina naukowa: Dziedzina nauk rolniczych / rolnictwo i ogrodnictwo (2018) Grupa docelowa: naukowcy, studenci, ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Tytuł źródła: Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu Nr 347. Rolnictwo LXXIII
Numeracja: Nr 347, tom LXXIII Miejsce wydania: Wrocław Wydawca: Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu Czas wydania: 1998 Od strony: 223 Do strony: 234 Język zasobu: Polski Zasięg czasowy zasobu: 1997 Zasięg geograficzny zasobu: "Polska" |
Licencja | CC BY-ND 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Ewa Jaworska Data udostępnienia: 26-07-2019 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Cytowanie
Józef Sowiński, Marcin Kozak, Zygmunt Hryncewicz. CHARAKTERYSTYKA WAŻNIEJSZYCH ELEMENTÓW AGROTECHNIKI ROŚLIN UPRAWNYCH W WYBRANYCH GOSPODARSTWACH SUDECKICH. [artykuł, rozdział] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.
Podobne zasoby
Wpływ zastosowania kiszonki z sorgo odmiany cukrowej - na poziom produkcji lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 8 h (rozcieńczenie czterokrotne). Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A (krowa 3)
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Andrzej Zachwieja, Józef Sowiński, Barbara Król, Maja Słupczyńska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Wpływ zastosowania kiszonki z sorgo odmiany cukrowej na poziom produkcji metanu w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 24 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 1
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
WPŁYW TERMINU ZBIORU I SPOSOBU OMŁOTU NA DYNAMIKĘ ZMIAN W DOJRZEWAJĄCYCH ROŚLINACH DWU MORFOTYPÓW BOBIKU. CZĘŚĆ II. SKŁAD CHEMICZNY ROŚLIN
Marcin Kozak, Andrzej Kotecki, artykuł, rozdział, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / rolnictwo i ogrodnictwo (2018)
Wpływ zastosowania kiszonki z sorgo odmiany ziarnowej na poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 24 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 3
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Wpływ zastosowania kiszonki z żyta na poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 8 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 5
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Wpływ zastosowania kiszonki z kukurydzy na poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 0 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 5
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)